Городок та його родзинки

Городок розташований в долині річки Смотрич на Хмельниччині. У XV столітті в актах місто згадується із назвами Городок, Грудек, Грудок і Новодвор. Це одне з найстародавніших містечок на території сучасної України.

Перша письмова згадка про населений пункт датована другою половиною XIV століття та пов’язана з відомим воїном Бедрихом. Насправді Городок – іще давніший, проте для підтвердження його віку немає архівних матеріалів. Згідно з археологічними дослідженнями, люди обжили цю місцевість ще за часів мідно-кам’яної доби. На території міста було принаймні шість трипільських поселень, два поселення часів черняхівської культури та два – ранньослов’янської.

Містечко вирізняється тим, що близько 50% його жителів – це етнічні поляки, які в різні часи заселили цю територію. Городок називають “маленькою Варшавою”. Тут є Інститут Богословських Наук Непорочної Діви Марії, духовна семінарія, де можна здобути освіту журналіста, психолога, педагога. Деякі викладачі приїздять сюди з Польщі, Прибалтики, Ватикану. На території краю також є 21 костел і школа з поглибленим вивченням польської мови.

Городоччина відома й завдяки людям. На початку XX століття тут жив всесвітньо відомий мікробіолог Сергій Виноградський, який походить з роду Скоропадських. Тутешній краєзнавчий музей має єдину у світі воскову фігуру вченого. Ще Городоччину пов’язують із містиком, засновником українського масонства графом Тадеєм Грабянкою. “У свій час за 22 кілометри від Городка у селі Остапківці розташовувалась його резиденція. Кажуть навіть, що там був центр українського масонства, і сам граф Каліостро проводив там свої досліди. Та за деякими легендами, граф Каліостро і граф Грабянка – одна й та ж особа”, – розповідає начальник відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міськради Павло Залуцький.

Ще в першій половині XIX століття в Городку започаткували цукроваріння. У 1952 році на базі старого місцевого цукрового заводу збудували нове підприємство. За 5 років тут з’явився і молочноконсервний комбінат. Продукцію цих заводів продавали у 18 країн світу.

Загалом за радянських часів у містечку працювало близько 10 потужних заводів. Нині Городок називають столицею спорту. Всі популярні види спорту – важка атлетика, паверліфтинг, бокс, кікбоксинг, волейбол – сконцентровані тут. В Городку відбуваються чемпіонати України з цих видів спорту. Коли на території Городку перебував президент міжнародної федерації важкої атлетики Томаш Аян, він навіть запропонував провести тут міжнародні змагання.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV