(Українська) Городок та його родзинки

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Городок розташований в долині річки Смотрич на Хмельниччині. У XV столітті в актах місто згадується із назвами Городок, Грудек, Грудок і Новодвор. Це одне з найстародавніших містечок на території сучасної України.

Перша письмова згадка про населений пункт датована другою половиною XIV століття та пов’язана з відомим воїном Бедрихом. Насправді Городок – іще давніший, проте для підтвердження його віку немає архівних матеріалів. Згідно з археологічними дослідженнями, люди обжили цю місцевість ще за часів мідно-кам’яної доби. На території міста було принаймні шість трипільських поселень, два поселення часів черняхівської культури та два – ранньослов’янської.

Містечко вирізняється тим, що близько 50% його жителів – це етнічні поляки, які в різні часи заселили цю територію. Городок називають “маленькою Варшавою”. Тут є Інститут Богословських Наук Непорочної Діви Марії, духовна семінарія, де можна здобути освіту журналіста, психолога, педагога. Деякі викладачі приїздять сюди з Польщі, Прибалтики, Ватикану. На території краю також є 21 костел і школа з поглибленим вивченням польської мови.

Городоччина відома й завдяки людям. На початку XX століття тут жив всесвітньо відомий мікробіолог Сергій Виноградський, який походить з роду Скоропадських. Тутешній краєзнавчий музей має єдину у світі воскову фігуру вченого. Ще Городоччину пов’язують із містиком, засновником українського масонства графом Тадеєм Грабянкою. “У свій час за 22 кілометри від Городка у селі Остапківці розташовувалась його резиденція. Кажуть навіть, що там був центр українського масонства, і сам граф Каліостро проводив там свої досліди. Та за деякими легендами, граф Каліостро і граф Грабянка – одна й та ж особа”, – розповідає начальник відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міськради Павло Залуцький.

Ще в першій половині XIX століття в Городку започаткували цукроваріння. У 1952 році на базі старого місцевого цукрового заводу збудували нове підприємство. За 5 років тут з’явився і молочноконсервний комбінат. Продукцію цих заводів продавали у 18 країн світу.

Загалом за радянських часів у містечку працювало близько 10 потужних заводів. Нині Городок називають столицею спорту. Всі популярні види спорту – важка атлетика, паверліфтинг, бокс, кікбоксинг, волейбол – сконцентровані тут. В Городку відбуваються чемпіонати України з цих видів спорту. Коли на території Городку перебував президент міжнародної федерації важкої атлетики Томаш Аян, він навіть запропонував провести тут міжнародні змагання.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV