Новоселицький парк – пам’ятник садово-паркової архітектури

Є на Хмельниччині недооціненні місця неймовірної краси. Одне з них – Новоселицький парк, пам’ятник садово-паркової архітектури загальнодержавного значення. Локація розташована за 100 км від Хмельницького та зовсім поруч з містом Полонне Шепетівського району.

Площа парку – понад 10 гектарів. Заклав парк поряд із річкою Хомора півтора століття тому ірландський ботанік Діонісій Макклер. За своє життя на Волині й Поділлі цей ірландець створив близько пів сотні подібних локацій. У Новоселицю Макклер приїхав на запрошення графині Гагаріної, маєток якої був у цьому селі. Парк з’явився на місці діброви. Тепер тутешнім дубам вже близько 200 років. Діаметри їхніх стовбурів – близько метра. Висота – 27 метрів. За словами історика Анатолія Бученка, в основному тут садили дерева, притаманні даній місцевості – липи, дуби, сосни, клени і рідкісні як для парків – вільхи, які одночасно і осушували береги, і захищали від вітру.

Діонісій Макклер вдало обіграв місцевий ландшафт. Хомора тут робить вигин і повертає під кутом понад 90 градусів, оминаючи підвищення з дібровою. Місцина з трьох боків оточена заплавою. У парку є два штучно створені великі пагорби. З галявин на їхніх вершинах видно мальовничі пейзажі річкової долини та прилеглі території. У парку добре збереглися облаштовані колись алеї. Окрім дерев, ростуть тут і квіти. Є й каплиця, збудована у 80-ті роки XX століття. Поруч із нею – джерело. Набрати води з нього приїздять жителі Новоселиці та Полонного. На тому місці, де зараз стоїть каплиця, буля цямрина, звідки набирали воду, потім збудували над нею накриття, а на початку XX століття було встановлено насос, який подавав воду до палацу.

Після Жовтневого перевороту графська родина Гагаріних емігрували за кордон, і системний догляд за парком припинився. На зламі тисячоліть палац, де вони колись мешкали, розібрали. Вже у XXI столітті місцеві римо-католики та православні встановили в парку скульптуру Богородиці Оранти. Вона є символом,  що об’єднує християн різних конфесій.

В останнє десятиліття з’явились волонтерські групи з місцевого населення, завдяки яким. за підтримки тодішнього голови сільської ради, було розчищено невеликий шматочок парку, але це робилося не системно, і досі, навіть після входження Новоселиці до об’єднаної територіальної громади Полонного жодного фінансового вкладення держави в Новоселицький парк не було, – розповідає історик.

 

Прилегла до Новоселицького парку місцевість ніколи не зазнавала промислового впливу. На цій території живуть чаплі – білі та сірі, річкові чайки, лелеки, ворони та інші птахи. Тому локація популярна серед орнітологів і бердвотчерів – тих, хто спостерігає за пернатими.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV