(Українська) Новоселицький парк – пам’ятник садово-паркової архітектури

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Є на Хмельниччині недооціненні місця неймовірної краси. Одне з них – Новоселицький парк, пам’ятник садово-паркової архітектури загальнодержавного значення. Локація розташована за 100 км від Хмельницького та зовсім поруч з містом Полонне Шепетівського району.

Площа парку – понад 10 гектарів. Заклав парк поряд із річкою Хомора півтора століття тому ірландський ботанік Діонісій Макклер. За своє життя на Волині й Поділлі цей ірландець створив близько пів сотні подібних локацій. У Новоселицю Макклер приїхав на запрошення графині Гагаріної, маєток якої був у цьому селі. Парк з’явився на місці діброви. Тепер тутешнім дубам вже близько 200 років. Діаметри їхніх стовбурів – близько метра. Висота – 27 метрів. За словами історика Анатолія Бученка, в основному тут садили дерева, притаманні даній місцевості – липи, дуби, сосни, клени і рідкісні як для парків – вільхи, які одночасно і осушували береги, і захищали від вітру.

Діонісій Макклер вдало обіграв місцевий ландшафт. Хомора тут робить вигин і повертає під кутом понад 90 градусів, оминаючи підвищення з дібровою. Місцина з трьох боків оточена заплавою. У парку є два штучно створені великі пагорби. З галявин на їхніх вершинах видно мальовничі пейзажі річкової долини та прилеглі території. У парку добре збереглися облаштовані колись алеї. Окрім дерев, ростуть тут і квіти. Є й каплиця, збудована у 80-ті роки XX століття. Поруч із нею – джерело. Набрати води з нього приїздять жителі Новоселиці та Полонного. На тому місці, де зараз стоїть каплиця, буля цямрина, звідки набирали воду, потім збудували над нею накриття, а на початку XX століття було встановлено насос, який подавав воду до палацу.

Після Жовтневого перевороту графська родина Гагаріних емігрували за кордон, і системний догляд за парком припинився. На зламі тисячоліть палац, де вони колись мешкали, розібрали. Вже у XXI столітті місцеві римо-католики та православні встановили в парку скульптуру Богородиці Оранти. Вона є символом,  що об’єднує християн різних конфесій.

В останнє десятиліття з’явились волонтерські групи з місцевого населення, завдяки яким. за підтримки тодішнього голови сільської ради, було розчищено невеликий шматочок парку, але це робилося не системно, і досі, навіть після входження Новоселиці до об’єднаної територіальної громади Полонного жодного фінансового вкладення держави в Новоселицький парк не було, – розповідає історик.

 

Прилегла до Новоселицького парку місцевість ніколи не зазнавала промислового впливу. На цій території живуть чаплі – білі та сірі, річкові чайки, лелеки, ворони та інші птахи. Тому локація популярна серед орнітологів і бердвотчерів – тих, хто спостерігає за пернатими.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV