Славута – наймолодше місто Хмельниччини зі статусом історичного

Славута – населений пункт за 118 км від Хмельницького з населенням понад 30 тис. мешканців. Це наймолодше місто Хмельницької області, яке має статус історичного. Його заснував князь Юрій Заславський у першій половині XVII століття.

У 1754 році містечку надали Маґдебурзьке право. Стрімкому розвитку місто може завдячувати князям Санґушкам, які володарювали тут з XVIII до початку XX століття.

У XVIII-XIX століттях Славута була промисловим центром Волині, саме завдяки тому, що там стрімко розвивалась велика кількість підприємств, заводів та фабрик, розповідає зберігачка фондів Славутського історичного музею Тетяна Жоган.

У Славуті розташована церква Різдва Богородиці. Храм звели у 1918 році на кошти місцевої православної громади та князя Євстахія Санґушка. Будівля – у стилі українського бароко, а її стіни розписані за зразком Володимирського собору в Києві.

Згодом у містечку з’явився костел святої Дороти. Споруда – копія костелу святого Євстафія в Парижі. Храм слугував родовою усипальницею родини Санґушків. У радянські часи у костелі облаштували склад. Там зберігали сіль, яка значно пошкодила стіни. Й донині польська громада усуває наслідки радянської недбалості. Коли доступ до підземель відкрили, з тілом княгині Дороти у відкритій домовині сталася халепа.

“Згідно з переказами, підлітки ночами виносили тіло святої на територію сусіднього училища, аби лякати дівчат. І коли одного разу на світанку вони прийшли під вікна, аби забрати тіло, його там не виявилось. Де наразі поховане тіло княгині, ніхто достеменно не знає”, – розповідає Тетяна Жоган.

 

У місті зведено меморіальний комплекс “Пантеон слави” – братська могила радянських воїнів та партизанів, полеглих на території Славутського району у 1941-1944 роках.

Про різні періоди історії Славути можна дізнатися в місцевому історичному музеї з понад 3 тис. експонатами.

Славута відома і як промисловий центр. Тут працюють підприємства, що виготовляють меблі, а також чавунні, сталеві, керамічні вироби та одяг.

У центрі Славути – набережна вздовж ставка на річці Утка. Також тут можна побачити найдовшу лавку в Україні протяжністю 213 м 12 см. Одночасно на неї змогли сісти тисячу школярів. Вони й розмалювали її візерунками.

За 12 км від Славути – Блакитні озера. Це каскад з п’яти глибоких штучних водойм із прозорою та чистою водою. Вони утворилися на місці відпрацьованих штучних кар’єрів, звідки видобували пісок для забезпечення роботи одного з найбільших у СРСР заводів залізобетонних виробів. Найпопулярніше серед відпочивальників озеро – поблизу села Стригани.

Славутою протікають дві річки. Одна – річка Горинь – протікає околицею. Інша – невеличка річка Утка, що є мальовничою окрасою міста. З найдовшої лавки України можна споглядати краєвиди середнього ставу Утки.

З ранньої весни до пізньої осені Славута потопає в зелені та квітах. Місцеві мешканці пишаються красою рідного міста та постійно дбають про його чистоту.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV