(Українська) Славута – наймолодше місто Хмельниччини зі статусом історичного

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Славута – населений пункт за 118 км від Хмельницького з населенням понад 30 тис. мешканців. Це наймолодше місто Хмельницької області, яке має статус історичного. Його заснував князь Юрій Заславський у першій половині XVII століття.

У 1754 році містечку надали Маґдебурзьке право. Стрімкому розвитку місто може завдячувати князям Санґушкам, які володарювали тут з XVIII до початку XX століття.

У XVIII-XIX століттях Славута була промисловим центром Волині, саме завдяки тому, що там стрімко розвивалась велика кількість підприємств, заводів та фабрик, розповідає зберігачка фондів Славутського історичного музею Тетяна Жоган.

У Славуті розташована церква Різдва Богородиці. Храм звели у 1918 році на кошти місцевої православної громади та князя Євстахія Санґушка. Будівля – у стилі українського бароко, а її стіни розписані за зразком Володимирського собору в Києві.

Згодом у містечку з’явився костел святої Дороти. Споруда – копія костелу святого Євстафія в Парижі. Храм слугував родовою усипальницею родини Санґушків. У радянські часи у костелі облаштували склад. Там зберігали сіль, яка значно пошкодила стіни. Й донині польська громада усуває наслідки радянської недбалості. Коли доступ до підземель відкрили, з тілом княгині Дороти у відкритій домовині сталася халепа.

“Згідно з переказами, підлітки ночами виносили тіло святої на територію сусіднього училища, аби лякати дівчат. І коли одного разу на світанку вони прийшли під вікна, аби забрати тіло, його там не виявилось. Де наразі поховане тіло княгині, ніхто достеменно не знає”, – розповідає Тетяна Жоган.

 

У місті зведено меморіальний комплекс “Пантеон слави” – братська могила радянських воїнів та партизанів, полеглих на території Славутського району у 1941-1944 роках.

Про різні періоди історії Славути можна дізнатися в місцевому історичному музеї з понад 3 тис. експонатами.

Славута відома і як промисловий центр. Тут працюють підприємства, що виготовляють меблі, а також чавунні, сталеві, керамічні вироби та одяг.

У центрі Славути – набережна вздовж ставка на річці Утка. Також тут можна побачити найдовшу лавку в Україні протяжністю 213 м 12 см. Одночасно на неї змогли сісти тисячу школярів. Вони й розмалювали її візерунками.

За 12 км від Славути – Блакитні озера. Це каскад з п’яти глибоких штучних водойм із прозорою та чистою водою. Вони утворилися на місці відпрацьованих штучних кар’єрів, звідки видобували пісок для забезпечення роботи одного з найбільших у СРСР заводів залізобетонних виробів. Найпопулярніше серед відпочивальників озеро – поблизу села Стригани.

Славутою протікають дві річки. Одна – річка Горинь – протікає околицею. Інша – невеличка річка Утка, що є мальовничою окрасою міста. З найдовшої лавки України можна споглядати краєвиди середнього ставу Утки.

З ранньої весни до пізньої осені Славута потопає в зелені та квітах. Місцеві мешканці пишаються красою рідного міста та постійно дбають про його чистоту.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV