Полонне – одне з найдавніших міст України

Полонне є одним з найдавніших міст України. Перша згадка про нього датується 996 роком. Від XIX століття тут існувала одна з наймогутніших фортець регіону. Нині від неї залишився лише земляний вал. Також Полонне знане і своїми храмами різних християнських конфесій. 

Існує декілька версій походження назви міста. Одна з них – позначення території, де жили поляни. Інша – від слова “полонити”, брати в полон. Основною вважається версія, за якою назву місту дало поняття “полонь” – луг, сіножать, безлісе місце. У літописах Київської Русі місто вперше згадується у 1169 році.

“Ще в 996 році князь Володимир Хреститель збудував десятинну церкву та відписав їй десяту частину своїх міст і сіл. Тому при літописних згадках Полонне згадується як “Пресвятої Богородиці град десятинний”, – розповідає історик Анатолій Бученко.

 

У X-XIII століттях Полонне існувало в межах укріпленого городища площею приблизно 8,2 га. Укріплення розташовувалося на природному підвищенні, оточеному водами річки Хомора. Півострів, що височів на 12-17 метрів над навколишнім лугом, був обнесений валом та огороджений частоколом. Напад монголів 1241 року сильно зруйнував Полонне. Стара його частина перестала існувати як укріплення. Міське життя перемістилося на правий берег Хомори. У 1494 році Полонне стає власністю князів Острозьких, які володіють містом понад 200 років.

На початку XVI ст. Костянтин Острозький збудував нову фортецю. Зараз на цьому місці – земляний бастіон. Це все, що залишилося від колишньої фортеці. Споруду звели у формі майже правильного п’ятикутника. Спочатку вона була земляна і мала дерев’яні укріплення з частоколу. На початку XVII ст. фортеця вже була кам’яною. Її називали ключем до Волині. Ще у другій половині XVI ст. Полонним заволодів польський шляхтич Альбрехт Ласький, а згодом передав місто королю. Під час Визвольної війни у 1648 році козацькі війська під керівництвом Максима Кривоноса штурмом взяли Полонську фортецю.

У центрі Полонного нині вичоціє Троїцька церква. Перша згадка про неї датована 1680 роком. Тоді церква була дерев’яною. Згодом її декілька разів переробляли. У 1937 році храм підірвали комуністи. У 2005 році полонська громада заклала перший камінь для відродження храму.

“Сьогодні церква знаходиться за 40 метрів лівіше від місця, де знаходилася раніше, оскільки не можна було збудувати її точно на тому ж місці. Церква відновлена в стилі козацького бароко. Українська православна церква освячена митрополитом Епіфанієм у 2019 році”, – розповідає Анатолій Бученко.

 

Наразі у Полонному – 5 храмів. Один з них – костел Святої Анни, що височіє над річкою Хомора. Споруда з’явилася у 1607 році. Спочатку вона була дерев’яною. На початку XVII ст. костел під час нападу на місто спалили татари. Відбудував храм у 1646 році краківський воєвода Станіслав Любомирський. Колись костел мав два куполи. Проте у XIX ст. один з них був втрачений, а другий після цього розібрали. Стіни будівлі мають товщину 2 метри. Протягом 1936-41 років у підвалі костелу діяли катівні НКВС. Під тиском вірян храм діяв під час Другої світової війни під німецьким пануванням. Радянська влада була змушена дозволити відправляти тут релігійні обряди. І загалом на півночі Хмельницької області цей костел тоді залишався одним з небагатьох діючих. І безперервно працює до сьогоднішнього дня.

Полонський костел – пам’ятка архітектури національного значення та центр Полонського деканату Кам’янець-Подільської дієцезії Римо-Католицької церкви в Україні. Храм відреставрували за кошти держави та римо-католицької громади.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV