Костел Йоана Хрестителя та монастир ордену отців Капуцинів у Старокостянтинові

Костел Йоана Хрестителя та монастир ордену отців Капуцинів — архітектурний ансамбль у Старокостянтинові на Хмельниччині. За радянських часів у споруді влаштували клуб. Але зараз храм використовує польська громада.

Будівництво релігійної споруди почалося в 1750-х роках за ініціативи та кошти князя Януша Санґушка. Автор проєкту – видатний італійський зодчий доби пізнього бароко Паоло Фонтана. Він же – архітектор костелів в українських містах Ізяславі та Устилузі, а також – у польському Любартові. Ці споруди зводили за зразком церкви ордену Санта-Марія-делла-Кончеціоне в Римі.

Згодом з півдня до костелу добудували двоповерхові споруди монастиря. У 1778 році старокостянтинівський храм освятив луцький єпископ Францішек Комарницький. Храм має ознаки різних архітектурних стилів.

“Сангушки – це був багатий рід. Вони мали можливість запрошувати різних архітекторів. Тут присутні елементи бароко й готики”, – розповідає колишній начальник управління культури Старокостянтинівської міськради Василь Муляр.

 

Протягом 1830-1870-х років при монастирі діяв притулок для знедолених людей. У 1887 році монастир ліквідував уряд Російської імперії. Братія перейшла на нелегальне становище і залишалася у місті до початку XX ст. Костел же набув статусу парафіяльного. Храм використовували як релігійну споруду, доки до влади не прийшли більшовики.

Ще навіть у 30-х роках він використовувався як культова споруда, але був закритий, і священники переїхали в Ізяслав. Перед проголошенням незалежності України тут був будинок культури.

У 1989 році костел передали польській громаді. Згодом споруду відреставрували за кошти місцевих і польських благодійників. Парафію обслуговують францисканці-капуцини. А з вересня 1995 року працюють черниці-йосифітки згромадження Сестер святого Йосифа.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV