(Українська) Костел Йоана Хрестителя та монастир ордену отців Капуцинів у Старокостянтинові

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Костел Йоана Хрестителя та монастир ордену отців Капуцинів — архітектурний ансамбль у Старокостянтинові на Хмельниччині. За радянських часів у споруді влаштували клуб. Але зараз храм використовує польська громада.

Будівництво релігійної споруди почалося в 1750-х роках за ініціативи та кошти князя Януша Санґушка. Автор проєкту – видатний італійський зодчий доби пізнього бароко Паоло Фонтана. Він же – архітектор костелів в українських містах Ізяславі та Устилузі, а також – у польському Любартові. Ці споруди зводили за зразком церкви ордену Санта-Марія-делла-Кончеціоне в Римі.

Згодом з півдня до костелу добудували двоповерхові споруди монастиря. У 1778 році старокостянтинівський храм освятив луцький єпископ Францішек Комарницький. Храм має ознаки різних архітектурних стилів.

“Сангушки – це був багатий рід. Вони мали можливість запрошувати різних архітекторів. Тут присутні елементи бароко й готики”, – розповідає колишній начальник управління культури Старокостянтинівської міськради Василь Муляр.

 

Протягом 1830-1870-х років при монастирі діяв притулок для знедолених людей. У 1887 році монастир ліквідував уряд Російської імперії. Братія перейшла на нелегальне становище і залишалася у місті до початку XX ст. Костел же набув статусу парафіяльного. Храм використовували як релігійну споруду, доки до влади не прийшли більшовики.

Ще навіть у 30-х роках він використовувався як культова споруда, але був закритий, і священники переїхали в Ізяслав. Перед проголошенням незалежності України тут був будинок культури.

У 1989 році костел передали польській громаді. Згодом споруду відреставрували за кошти місцевих і польських благодійників. Парафію обслуговують францисканці-капуцини. А з вересня 1995 року працюють черниці-йосифітки згромадження Сестер святого Йосифа.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV