Костел святого Станіслава в Городоку: неоготика в прибалтійському стилі

У м. Городок, що на Хмельниччині, розташований костел святого Станіслава. Культова споруда з’явилася напередодні розвалу СРСР. Її зведення ініціював латвієць, настоятель храму Владислав Ванагс. Парафіяни збудували костел власними силами у рекордно стислі строки на місці маленької каплиці. Поруч з храмом нині діє Дім милосердя та семінарія.

До 1934 року у містечку налічувалося три римо-католицькі храми. Всі вони були зруйновані радянською владою. Відродження костелу почалося після прибуття у 1976 році з Латвії отця Владислава Ванагса. Священнослужитель задумав спорудити в Україні 33 храми – за тривалістю земного життя Ісуса Христа. Згодом йому вдалося навіть перевиконати свій план.

У Городку на той момент залишалася лише маленька капличка, яка не могла вмістити всіх охочих молитися вірян. Спочатку настоятель ініціював будівництво сюди дороги. Згодом домігся дозволу на спорудження храму. Його звели на місці каплиці й католицького кладовища. Родичі похованих там дали згоду на перепоховання померлих у спільній могилі. Зараз про це нагадує курган.

Костел зводили у неоготичному стилі за зразком типових у Прибалтиці храмів. Будівля виросла всього за 9 місяців коштом парафіян. Вони ж брали участь і в його спорудженні.

Важливим є те, що тут не було жодної машини. Люди приходили з роботи вночі, вдень і будували храм власними силами: і роботи по дереву, і декорації, і вівтарі, і лавки. Дуже багато людей, які виїхали далеко, завжди розповідають, як емоційно пов’язані з цим храмом, тому що тут провели своє дитинство. Багато з них пам’ятають, як важко цей храм повставав, і для них сьогодні він є реліквією, до якої вони прибувають і хочуть тут помолитися, – розповідає настоятель храму Святого Станіслава отець Віктор Латковський.

 

За ініціативи Владислава Ванагса з’явився і Дім милосердя для літніх і хворих людей. Наразі тут перебувають чоловіки і жінки з різних куточків Хмельниччини. Вони отримують догляд, харчування та лікування. Дім милосердя утримується на пожертви.

Поряд з костелом і благодійним закладом – семінарія. Вона працює з 1991 року. Семінарію зводили також як Дім милосердя. Навчання тут триває 6 років.

Настоятель храму зауважує, що на той час ще не можна було розповідати, що це буде семінарія: спочатку це був заклад для хлопців, які готувались до семінарії. А потім вже, коли Папа Римський дав єпископів в Україну, можна було все проводити офіційно. Тоді семінарія відкрилась офіційно і функціонує по сьогодні.

 

Костел Святого Станіслава декілька років реконструювали. Замінили вікна, двері, підлогу, оновили дах, зремонтували стіни.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV