Пам’ятник барону Мюнхгаузену в Хмельницькому – один з небагатьох у світі

Кожну свою вражаючу вигадку він підтверджував словами: “Клянуся своєю трикуткою”. У Хмельницькому пам’ятник барону Мюнхгаузену встановили в 1970-му році, як частину фонтану. Нині вода не струмить, але скульптура манить своєю оригінальністю.

Багато хто думає, що барон Мюнхгаузен є вигаданим персонажем книг німецького письменника Рудольфа Распе. Але насправді – це прототип реального барона Ієроніма Карла Фрідріха фон Мюнхгаузена. Як герой книги він став улюбленцем усього світу. Є його пам’ятник і у Хмельницькому.

Бетонний барон Мюнхгаузен оселився в обласному центрі в 1970 році в дворику будинку художників на вулиці Кам’янецькій. Це була ініціатива митців-мешканців цієї багатоповерхівки.

Краєзнавець Сергій Єсюнін розповідає, що художники отримали квартири, на верхньому поверсі – майстерні, а на першому – виставковий зал. Коли вони займалися благоустроєм свого будинку й подвір’я, то було створено ініціативну групу, яка вирішила встановити саме таку скульптуру для своїх дітей.

Художники обрали собі таку неординарну особистість Мюнхгаузена, який мав надзвичайну уяву, фантазію. І саме така уява може витягнути людину з рутини буденності, – каже директорка Музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш.

Втілили задум в життя художники Михайло Андрійчук, Григорій Мамона та скульптори Валентина Ляшко та Костянтин Коржев. Аби малечі було цікавіше бавитися у дворі, виготовили та встановили не просто скульптуру, а паркову композицію. За задумом бетонний фантазер Мюнхгаузен – частина фонтану. Барон сидить на половині коня, з якого колись струмувала вода. Це як в оповіданні, коли у бою з турками коня Мюнхгаузена розітнули навпіл.

Один із авторів скульптури Михайло Андрійчук ідею створення монумента назвав так: “Біля ніг Мюнхгаузена є напис: “Це той, що за один раз сорок сім качок б’є”. Проте не треба шукати у цих словах жодних натяків або алегорій, як ми до цього звикли у наш час.. Як і у тому, що для увічнення в камені мешканці двору обрали саме цього персонажа. “Просто хотіли, щоб було незвичайно, кумедно і весело. Шукали подібний образ в українській літературі – є подібна небилиця у Степана Руданського, як сокира при сідлі ненароком коня розрубала, і вершник на передній половині далі поїхав. Ще там про дерево, шпаченят… Але там немає нічого, що б пов’язувалося з водою, а оповідання про Мюнхгаузена – готова картина для фонтану”.

Біля фонтану з Мюнхгаузеном побудували ще й хатинку на курячих ніжках та маленьку фортецю. Донині збереглися лише залишки останньої. Всередині бетонної скульптури барона металевий каркас. У 1970-х роках не було захисних технологій для архітектурного бетону. Тому те, що Барон зберігся до нашого часу, – успіх.

Цікаво, що хмельницький Мюнхгаузен дуже схожий на монумент, встановлений на батьківщині фантазера – у німецькому місті Боденвердері. Загалом пам’ятників барону Мюнхгаузену у світі небагато – загалом півтора десятка. В Україні є подібні скульптури в Одесі, Кременчуці.

Через крихкий матеріал неможливо перенести хмельницький пам’ятник в інше місце з двору, де він захований впродовж 53 років. Він нагадує нам, що потрібно бути сильними навіть у скрутну хвилину та не втрачати оптимізму.

Дивіться у сюжеті МТРК “Місто”