(Українська) Пам’ятник барону Мюнхгаузену в Хмельницькому – один з небагатьох у світі

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Кожну свою вражаючу вигадку він підтверджував словами: “Клянуся своєю трикуткою”. У Хмельницькому пам’ятник барону Мюнхгаузену встановили в 1970-му році, як частину фонтану. Нині вода не струмить, але скульптура манить своєю оригінальністю.

Багато хто думає, що барон Мюнхгаузен є вигаданим персонажем книг німецького письменника Рудольфа Распе. Але насправді – це прототип реального барона Ієроніма Карла Фрідріха фон Мюнхгаузена. Як герой книги він став улюбленцем усього світу. Є його пам’ятник і у Хмельницькому.

Бетонний барон Мюнхгаузен оселився в обласному центрі в 1970 році в дворику будинку художників на вулиці Кам’янецькій. Це була ініціатива митців-мешканців цієї багатоповерхівки.

Краєзнавець Сергій Єсюнін розповідає, що художники отримали квартири, на верхньому поверсі – майстерні, а на першому – виставковий зал. Коли вони займалися благоустроєм свого будинку й подвір’я, то було створено ініціативну групу, яка вирішила встановити саме таку скульптуру для своїх дітей.

Художники обрали собі таку неординарну особистість Мюнхгаузена, який мав надзвичайну уяву, фантазію. І саме така уява може витягнути людину з рутини буденності, – каже директорка Музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш.

Втілили задум в життя художники Михайло Андрійчук, Григорій Мамона та скульптори Валентина Ляшко та Костянтин Коржев. Аби малечі було цікавіше бавитися у дворі, виготовили та встановили не просто скульптуру, а паркову композицію. За задумом бетонний фантазер Мюнхгаузен – частина фонтану. Барон сидить на половині коня, з якого колись струмувала вода. Це як в оповіданні, коли у бою з турками коня Мюнхгаузена розітнули навпіл.

Один із авторів скульптури Михайло Андрійчук ідею створення монумента назвав так: “Біля ніг Мюнхгаузена є напис: “Це той, що за один раз сорок сім качок б’є”. Проте не треба шукати у цих словах жодних натяків або алегорій, як ми до цього звикли у наш час.. Як і у тому, що для увічнення в камені мешканці двору обрали саме цього персонажа. “Просто хотіли, щоб було незвичайно, кумедно і весело. Шукали подібний образ в українській літературі – є подібна небилиця у Степана Руданського, як сокира при сідлі ненароком коня розрубала, і вершник на передній половині далі поїхав. Ще там про дерево, шпаченят… Але там немає нічого, що б пов’язувалося з водою, а оповідання про Мюнхгаузена – готова картина для фонтану”.

Біля фонтану з Мюнхгаузеном побудували ще й хатинку на курячих ніжках та маленьку фортецю. Донині збереглися лише залишки останньої. Всередині бетонної скульптури барона металевий каркас. У 1970-х роках не було захисних технологій для архітектурного бетону. Тому те, що Барон зберігся до нашого часу, – успіх.

Цікаво, що хмельницький Мюнхгаузен дуже схожий на монумент, встановлений на батьківщині фантазера – у німецькому місті Боденвердері. Загалом пам’ятників барону Мюнхгаузену у світі небагато – загалом півтора десятка. В Україні є подібні скульптури в Одесі, Кременчуці.

Через крихкий матеріал неможливо перенести хмельницький пам’ятник в інше місце з двору, де він захований впродовж 53 років. Він нагадує нам, що потрібно бути сильними навіть у скрутну хвилину та не втрачати оптимізму.

Дивіться у сюжеті МТРК “Місто”