Державний історико-культурний заповідник “Самчики” запрошує на онлайн-екскурсії

Зовсім скоро, 5 серпня, відзначатиме свій день народження Державний історико-культурний заповідник “Самчики”. Ця унікальна перлина Подільського краю характерна архітектурним багатством і витвором людських рук. Важливо те, що забудова тут збереглася такою, якою вона була на кінець ХVІІІ – початок ХІХ століть.

Привертають увагу ліпні декори інтер’єрів репрезентаційних залів Круглої (Блакитної), Великої (Червоної), Римської, Спочивальні; скульптури левів, висічені з монолітного каменя пісковика; горорізьба фронтону парадного порталу із зображенням міфологічних богинь – Афродіти та Деметри. В багатому скульптурному вбранні інтер’єрів палацу чільне місце посідає винятковий за художньою цінністю “Японський кабінет”, монументальний фресковий живопис якого віддзеркалює орієнталістичну течію в мистецтві Європи того часу – єдиний, що повністю зберігся, інтер’єр такого роду в архітектурній спадщині України. Орієнталістична течія в архітектурі маєтку знайшла своє відображення і в парковому “Китайському будинку”. Будівля цікава і в технічному відношенні, як приклад влаштування у давнину холодильників. Зали палацу, з ліпними декорами, дають підставу фахівцям віднести самчиківськї інтер’єри до одних з найкращих, художньо виразних в мистецтві палаців України XVIII – ХІХ ст.

Запущено п’ятитижневий проєкт “Сторінками історії маєтку “Самчики”, що містить щоденну історичну довідку, пов’язану з маєтком, та щотижневу онлайн-екскурсію “Подорож маєтковими стежками”. Колектив заповідника запрошує долучитись до проєкту усіх охочих. Цікаву інформацію можна прочитати на офіційних сторінках у Facebook та Instagram, а онлайн-екскурсії – відвідати на платформі Meet (за посиланням meet.google.com/ohv-ehjb-bey) щочетверга о 12 год або переглянути на каналі у YouTube. Тепер є можливість на власні очі побачити красоти Самчиківського парку та прогулятися його звивистими стежками дистанційно.

Учасникам попередніх онлайн-екскурсій розповідали про унікальну Японську кімнату, про маленькі таємниці, які приховує Китайський будинок та про мелодію, яку наспівує романтичний, мрійливий та тендітний Самчиківський парк. А на наступній зустрічі можна буде дізнатись про таємничу стіну посеред парку, що там було раніше і що є сьогодні… Проєкт триватиме до 5 серпня.

Також цими вихідними в історико-культурному заповіднику відбулося поетично-літературне чаювання, учасники якого за смачним чаєм мали змогу поринути в чудовий світ поезії.

Використано фото і відео з соцмереж