(Українська) Державний історико-культурний заповідник “Самчики” запрошує на онлайн-екскурсії

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Зовсім скоро, 5 серпня, відзначатиме свій день народження Державний історико-культурний заповідник “Самчики”. Ця унікальна перлина Подільського краю характерна архітектурним багатством і витвором людських рук. Важливо те, що забудова тут збереглася такою, якою вона була на кінець ХVІІІ – початок ХІХ століть.

Привертають увагу ліпні декори інтер’єрів репрезентаційних залів Круглої (Блакитної), Великої (Червоної), Римської, Спочивальні; скульптури левів, висічені з монолітного каменя пісковика; горорізьба фронтону парадного порталу із зображенням міфологічних богинь – Афродіти та Деметри. В багатому скульптурному вбранні інтер’єрів палацу чільне місце посідає винятковий за художньою цінністю “Японський кабінет”, монументальний фресковий живопис якого віддзеркалює орієнталістичну течію в мистецтві Європи того часу – єдиний, що повністю зберігся, інтер’єр такого роду в архітектурній спадщині України. Орієнталістична течія в архітектурі маєтку знайшла своє відображення і в парковому “Китайському будинку”. Будівля цікава і в технічному відношенні, як приклад влаштування у давнину холодильників. Зали палацу, з ліпними декорами, дають підставу фахівцям віднести самчиківськї інтер’єри до одних з найкращих, художньо виразних в мистецтві палаців України XVIII – ХІХ ст.

Запущено п’ятитижневий проєкт “Сторінками історії маєтку “Самчики”, що містить щоденну історичну довідку, пов’язану з маєтком, та щотижневу онлайн-екскурсію “Подорож маєтковими стежками”. Колектив заповідника запрошує долучитись до проєкту усіх охочих. Цікаву інформацію можна прочитати на офіційних сторінках у Facebook та Instagram, а онлайн-екскурсії – відвідати на платформі Meet (за посиланням meet.google.com/ohv-ehjb-bey) щочетверга о 12 год або переглянути на каналі у YouTube. Тепер є можливість на власні очі побачити красоти Самчиківського парку та прогулятися його звивистими стежками дистанційно.

Учасникам попередніх онлайн-екскурсій розповідали про унікальну Японську кімнату, про маленькі таємниці, які приховує Китайський будинок та про мелодію, яку наспівує романтичний, мрійливий та тендітний Самчиківський парк. А на наступній зустрічі можна буде дізнатись про таємничу стіну посеред парку, що там було раніше і що є сьогодні… Проєкт триватиме до 5 серпня.

Також цими вихідними в історико-культурному заповіднику відбулося поетично-літературне чаювання, учасники якого за смачним чаєм мали змогу поринути в чудовий світ поезії.

Використано фото і відео з соцмереж