Готель для комах збудували на Бакоті (ФОТО)

На рекреаційній ділянці “Давня Бакота” цього року завдяки команді Національний природний парк “Подільські Товтри” з’явився Готель для комах.

В Європі зустріти будиночки для комах можна повсюди – біля будівлі міської ради, в центрі на людній вулиці, на території музеїв, а головне – у приватних садах та городах. Ця традиція приходить також до України.

Будинки для комах або Готелі для комах (Insect House чи Insect Hotels) призначені для створення умов для проживання корисних комах. Вони мають естетичний, компактний вигляд, також можуть використовуватись для зняття стресу, як наочний посібник з вивчення комах.

Комахи ж, завдяки тихій праці яких існує до 80 % рослин, потребують такого житла з причин зникнення оселищ існування, зменшення харчової бази, глобального потепління та зміни клімату, поширення хвороб і паразитів, масового використання аграріями пестицидів. Будиночки сприяють збільшенню біорізноманіття. Вони слугують прихистком для комах, які запилюють рослини або регулюють кількість шкідників культурних рослин, йдеться на фейсбук-сторінці національного заповідника.

За словами фахівчині з екологічної роботи парку Анастасії Ліщук, залежно від наповнення будиночків “гніздовим” матеріалом до них можуть заселятись різні комахи: поодинокі бджоли та оси, золотоочки, жуки-сонечка, клопи, двокрилі та лускокрилі, пише Суспільне.

“Підтримувати популяцію комах важливо, оскільки однією з основних їх функцій — запилення рослин. Комахи запилюють 80% рослин на планеті. І тому зменшення чисельності або втрата одного з компонентів процесів запилення в природі впливають на виживання обох сторін. Однією з причин руйнування середовищ існування комах та рослин є діяльність людини: надмірне використання пестицидів, забруднення ґрунту, водойм, атмосфери, вирубка лісів тощо. Щоб компенсувати втрати й будують такі будинки”, — говорить Анастасія Ліщук.

 

Це вже другий готель для комах на території парку. Як розповіла Анастасія Ліщук, перший збудували на початку 2022 року біля адмінбудівлі парку у Кам’янці-Подільському.