Кераміку часів Київської Русі знайшли на території Меджибізької фортеці

Працівники Державного історико-культурного заповідника “Межибіж” разом зі студентами Київського Національного університету проводять археологічні дослідження на території Меджибізької фортеці. Серед дивовижних знахідок – артефакти часів Київської Русі, арбалетні стріли та мушкетні кулі.

Нещодавно в заповіднику почав працювати малий реставраційний полігон, де студенти та волонтери зайняті миттям, камеральною обробкою матеріалів з планового пониження грунту, яке відбувається вздовж палацу такими археологічними методами. Розкопаний археологами ґрунт є повністю насипним, тому й знахідки тут трапляються різних періодів – XI, XІV, XVІ, XVIII століття.

 

 

“Тут зустрічаються експонати як давньої Русі, так і XІV й XVIII століть. Археологічний матеріал дуже, дуже різноманітний”, — розповідає Іван Костенко, який займається реставрацією кераміки.

 

Так, серед знахідок є фрагмент стінки з денцем горщика часів Київської Русі XVIII століття. За словами реставратора, кіптява на ньому може свідчити про те, що його використовували для приготування їжі або про пожежу.

Іван Костенко також показує останню знахідку – тарілку XVII століття. Зазначає, що вона дуже гарно зберіглась. Відсутні 15-20% від усього матеріалу, але не виключено, що їх буде знайдено в подальшому.

 

За словами завідувача сектору археології Державного історико-культурного заповідника “Меджибіж” Віктора Вєтрова, на широкий загал останні археологічні знахідки ще не виставляли.

 

“Зі знахідок, які ще ніхто не бачив, і які знаходяться в науковому опрацюванні у польових умовах, ми можемо зазначити скляні браслети часів Київської Русі XI-XII століть, арбалетні стріли XІV століття, кресало XVI століття”, — розповідає Віктор Вєтров.

 

Останніми з археологічних знахідок, каже Віктор Вєтров, є мушкетні кулі та ґудзики XVII століття.

Арбалетні стріли XІV століття, кресало XVI століття, мушкетні кулі та ґудзики XVII століття

 

Дивіться у сюжеті Суспільне Хмельницький