Мешканців Хмельниччини запрошують на виставку ретрофото

Яким був Хмельницький понад сто років тому — показали у музеї історії міста. Ретросвітлини із зображенням архітектури та вулиць міста презентували в експозиції “Історії Проскурова у старих листівках” краєзнавець Сергій Єсюнін і колекціонер Дмитро Казанцев. Побачити виставку можна до кінця грудня.

Як виглядає одне з перших фотозображень міста Хмельницького-Проскурова, яке дійшло до наших днів? Хто така Вільгельміна Яцимірська і чим сучасні дослідники історії міста мають завдячувати цій підприємливій жінці? Як виглядав перший проскурівський ілюзіон? Чому на території 35-го драгунського Білгородського полку у 1890-х роках найперше змушені були збудувати водонапірну башту? Яким насправді був Свято-Георгіївський полковий храм 46-го піхотного Дніпровського полку, який квартирував у 1875-1914 роках? За якою модою одягалися цивільні службовці, військові, проскурівські городяни на початку ХХ століття? Як виглядало місто після електрифікації 1911 року? Для чого обіч вулиць Проскурова були вириті рови, через які було перекинуто дерев’яні містки? Скільки в місті було парових млинів, а скільки – вітряків, і де вони розташовувалися? Який краєвид відкривався на місто з Заріччя, а який – з Проскурова на зарічанський пагорб? 

Про це та про багато інших цікавинок з історії міста Хмельницького розповідають старовинні документальні листівки з видами міста Проскурова понад сторічної давнини, виданих друкарським способом. Як виглядало місто на початку XX століття можна побачити саме на поштових листівках, адже тоді ще люди не фотографували усе навколо як сьогодні. Тому всі вони унікальні. Шукали їх хмельницькі краєзнавці в колекціонерів з усієї України.

 

До прикладу, листівок Кам’янця-Подільського існує понад сотня. А от проскурівських вдалось знайти лише 36. Відтак, у першу експозицію увійшло близько двох десятків ретрокарток. На 10 з них зафіксована центральна вулиця Олександрівська (Проскурівська), вісім поштівок присвячені зображенням навчальних закладів Проскурова, сім – з храмами міста, три – зображення вулиці Кам`янецької. За колористикою листівки поділяються на тоновані (сепія), чорно-білі та багатоколірні.

“Це оригінальні листівки, і, звичайно, вік їхній солідний. А згодом ми зробимо ще декілька циклів таких виставок, на яких буде представлено листівки ще інших історичних періодів”, – розповідає директорка музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш.

Сергій Єсюнін та Дмитро Казанцев представили не лише колекцію ретрокарток, а й серію краєзнавчих книг, які розповідають про минуле і сучасне міста над Бугом. Серед них – спільна книга цих авторів “Історія міста Хмельницького в листівках”, книги Сергія Єсюніна: “Вулиці Хмельницького”, “Хмельницька міська рада. Проскурівське реальне училище”, “Прогулянка Проскуровом”, “Проскурів у роки першої світової війни та української революції 1917-1921 років”.

“Фактично ми не маємо зображень нашого міста ні XVIII,ні XIX століття. І тільки коли з’явилась фотографія, а потім і листівки, а це почалося з 1900 року, тільки тоді в істориків з’явилася можливість чітко побачити, як виглядали будівлі, як одягалися люди, які події відбувалися в нашому місті”, – розповідає краєзнавець Сергій Єсюнін.

 

З усім цим скарбом можна ознайомитися в музеї історії міста Хмельницького, а також детально розглянути унікальні старовинні листівки, які відкривають урбаністичні пейзажі старого Проскурова. Виставка триватиме в музеї впродовж місяця.

Детальніше – у сюжеті МТРК “Місто”