Неподалік Хмельницького вирощують равликів і розвивають екотуризм

Хмельничанка вирощує їстівних равликів – оригінальний, смачний і корисний делікатес. Аби перетворити свою улюблену справу в прибутковий бізнес, жінка навіть звільнилася з роботи.

Вигравши кілька років тому пів мільйона гривень на розвиток власної справи, Альона Шибунько створила равликову ферму в селі Нижчі Вовківці неподалік Хмельницького. Також вона оновила й розмалювала стару хату на території та створила чимало локацій для фото і відпочинку. За словами власниці ферми, щоб бізнес розвивався, потрібно постійно вкладати у нього зароблені кошти. А ще – жити ним.

Підприємиця розповідає, що мріяла не просто про равликову ферму, але й про особливий затишок на ділянці, аби відвідувачі змогли поринути в спогади про їхнє дитинство, відчути атмосферу, коли вони приїздили до бабусі у село та безтурботно відпочивали на природі.

“Саме це мені хотілося створити. Мені здається, що це вдалося, тому що по відгуках людей – вони щасливі приїжджають до нас і не менш щасливі їдуть від нас!”, – наголошує Альона Шибунько.

Равликова ферма займає 25 соток земельної ділянки з 30-ти. Равлики живуть під дерев’яними щитами, харчуються спеціальним кормом і рослинами, каже підприємиця. За її словами, доглядати за равликами – затратна й нелегка справа. Є дуже багато дрібних нюансів, які потрібно враховувати, щоб вчасно отримати дорослих равликів саме на кінець сезону. Тому перед тим, як розпочати цю справу, Альона з чоловіком поїхали на навчання до західної України.

Альона Шибунько відкрила равликову ферму під час карантину. Каже, якби не грантові кошти та певні договірні зобов’язання, то тричі б подумала, чи запускати бізнес в такий час.

«Я щаслива, що ми під час карантину розпочали, тому що тоді ми мали змогу  виявити і виправити багато помилок. Саме під час карантину люди, не маючи де відпочити, не маючи куди зводити дітей, приїздили до нас. І ми зрозуміли, що саме екотуризм – це той напрямок, у якому варто рухатися», – зазначає власниця ферми.

Детальніше дивіться у сюжеті Суспільного

Під час відвідування равликової ферми, окрім оглядової екскурсії та розповідей про життя равликів, гостям пропонують дегустацію равликової продукції – равлик фарширований під соусом, канапки з равликовою ікрою та канапки з м’ясом равлика та овочами. Також є можливість замовити доставку продукції.