(Українська) Неподалік Хмельницького вирощують равликів і розвивають екотуризм

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Хмельничанка вирощує їстівних равликів – оригінальний, смачний і корисний делікатес. Аби перетворити свою улюблену справу в прибутковий бізнес, жінка навіть звільнилася з роботи.

Вигравши кілька років тому пів мільйона гривень на розвиток власної справи, Альона Шибунько створила равликову ферму в селі Нижчі Вовківці неподалік Хмельницького. Також вона оновила й розмалювала стару хату на території та створила чимало локацій для фото і відпочинку. За словами власниці ферми, щоб бізнес розвивався, потрібно постійно вкладати у нього зароблені кошти. А ще – жити ним.

Підприємиця розповідає, що мріяла не просто про равликову ферму, але й про особливий затишок на ділянці, аби відвідувачі змогли поринути в спогади про їхнє дитинство, відчути атмосферу, коли вони приїздили до бабусі у село та безтурботно відпочивали на природі.

“Саме це мені хотілося створити. Мені здається, що це вдалося, тому що по відгуках людей – вони щасливі приїжджають до нас і не менш щасливі їдуть від нас!”, – наголошує Альона Шибунько.

Равликова ферма займає 25 соток земельної ділянки з 30-ти. Равлики живуть під дерев’яними щитами, харчуються спеціальним кормом і рослинами, каже підприємиця. За її словами, доглядати за равликами – затратна й нелегка справа. Є дуже багато дрібних нюансів, які потрібно враховувати, щоб вчасно отримати дорослих равликів саме на кінець сезону. Тому перед тим, як розпочати цю справу, Альона з чоловіком поїхали на навчання до західної України.

Альона Шибунько відкрила равликову ферму під час карантину. Каже, якби не грантові кошти та певні договірні зобов’язання, то тричі б подумала, чи запускати бізнес в такий час.

«Я щаслива, що ми під час карантину розпочали, тому що тоді ми мали змогу  виявити і виправити багато помилок. Саме під час карантину люди, не маючи де відпочити, не маючи куди зводити дітей, приїздили до нас. І ми зрозуміли, що саме екотуризм – це той напрямок, у якому варто рухатися», – зазначає власниця ферми.

Детальніше дивіться у сюжеті Суспільного

Під час відвідування равликової ферми, окрім оглядової екскурсії та розповідей про життя равликів, гостям пропонують дегустацію равликової продукції – равлик фарширований під соусом, канапки з равликовою ікрою та канапки з м’ясом равлика та овочами. Також є можливість замовити доставку продукції.