Отруйна червонокнижна рослина зацвіла у Подільських Товтрах

Ясенець білий зацвів у Національному природному парку “Подільські Товтри”, що знаходиться в межах Кам’янець-Подільського та Хмельницького районів. Ця рідкісна рослина має лікувальні й водночас небезпечні для людини властивості.

Лісівники стверджують, що під час цвітіння ясенець виділяє отруту, яка пошкоджує дихальні шляхи. Крім того, під час контакту зі шкірою рослина може викликати хімічні опіки другого ступеня. Після контакту з рослиною медики радять чим швидше промити уражене місце проточною холодною водою. Хімічними препаратами обробляти не потрібно.

Зараз якраз припадає пік цвітіння квітки, маківки якої бувають від білого до різних відтінків рожевого кольорів. Здебільшого ясенець росте на сонячних узліссях і галявинах або вздовж лісових доріг.

В тиху сонячну погоду навколо квітучого ясенця скупчується багато випарів. Коли піднести до рослини запалений сірник, вона спалахує жовтими і синіми вогниками, проте залишається цілою. Через це в народі її називають «неопалима купина».

Препарати ясенця підвищують діурез, заспокійливо діють на центральну нервову систему, виявляють глистогінну дію. Вони вважаються ефективним засобом для лікування циститів, пієлітів, нирковокам’яної хвороби і ревматизму, при епілепсії та істерії. Чай з трави ясенця вживають при гарячкових станах, а настоянку з коріння — при гіпертонії. При зовнішньому застосуванні препарати ясенця є ефективним засобом при екземах, лишаях, розширенні вен, гніздовій плішивості та облисінні.

Ясенець білий внесено до Червоної книги України. Збирання рослин та заготівля насіння заборонені. На Хмельниччині їх вирощують у Кам’янець-Подільському ботанічному саду.