Сучасне мистецтво з приватних колекцій представили у хмельницькому музеї (ФОТО)

Як відомо, з початком повномасштабного вторгнення Хмельницький обласний художній музей, як і більшості подібних інституцій, перейшли в режим збереження колекції, як основної цінності. Тож, від березня 2022 у музеї експонувались виставки, твори для яких були надані митцями особисто. Вернісаж, який відбувся днями, став можливим завдяки українським колекціонерам, які надали право художньому музею показати громаді твори, які збирачі мистецтва накопичували роками, й, варто зазначити, ніколи не планували експонувати свої колекції саме у музеях.

Проте, війна змінила акценти, й оновлена експозиція, в більшості своїй насичена творами з колекції Генадія Козуба, який проживав до лютого 2022 року в Ірпені й з 2006 року був ініціатором проведення артрезиденції Biruchiy contemporary art project. Мистецький проєкт був заснований ГО «Спілка дослідників сучасного мистецтва» й організовувався двічі на рік через резиденції на Азовському морі, живописному острові Бірючий, який було окуповано на початку повномасштабного вторгнення.

У віртуальному форматі на відкриття виставки завітав сам колекціонер Генадій Козуб, який наразі втілює мистецькі благодійні проєкти у Чорногорії.

«Бути колекціонером українського мистецтва й колекціонером загалом не проста, але дуже цікава справа. Адже ти маєш добре знати артринок, основних дійових осіб й відслідковувати тенденції його розвитку. Це водночас виклик, який ладен акумулювати всі твої можливості й ресурси, та всеохоплююче відчуття задоволення від того, що ти підтримуєш митців, які презентують краще з добутків – культуру твоєї країни» – зазначає колекціонер.

 

І хоча після початку повномасштабної війни канонічні зустрічі на Бірючому довелось зупинити, за словами пана Козуба, в Європі, Америці значно зріс інтерес до українського мистецтва, тому вже у травні мистецька резиденція відбудеться у Польщі.

Представлена експозиція складається з шістнадцяти живописних полотен, трьох графічних та арт об’єкту – лайтбоксу. Крім того, у межах виставки можна переглянути відео зі щоденників артрезиденції на Бірючому, творення проєкту художниці Жанни Кадирової «Паляниця», з яким мисткиня у минулому році представила Україну на Венеційському бієнале.

Серед зіркових творів виставки також живописне полотно Олександра Ройбутда. Як зазначає кураторка виставки, науковиця Антоніна Мельничук, цей твір – особливий маркер майбутніх музейних виставок після війни, адже саме 24 лютого в стінах цієї зали експонувалась виставка творів Олександра Ройтбурда і через війну громада так і не встигла з нею добре ознайомитись.

До експозиції виставки увійшли твори 16 українських митців і одного художника з Казахстану: Олександра Ройтбурда, Жанни Кадирової, Романа Мініна, Макса Вітика, Юрія Соломко, Таї Галаган, Олекса Манна, Ольги Гайдаш, Дмитра Молдаванова, Юрія Пікуля, Тетяни Маліновської, Артема Волокітіна, Андрія Стегури, Станіслава Сілантьєва, Олексія Маркітана, Юрія Коваля та Булата Гельмана.

Всі представлені митці працюють з різними темами широкого соціального напряму і всі вони мали можливість жити й творити закордоном, проте обрали своїм місцем сили саме Україну.

На виставці можна побачити і наївну Венеру, створену миколаївським митцем Дмитром Молдавановим, й шахтарську долю, оспівану сучасним художником Донеччини Романом Мініним, і натюрморти всесвітньовідомого художника-самоука Макса Вітика.

Такий мистецький пантеон не міг залишити осторонь подільську громаду, тому одразу після відкриття гості вирішили започаткувати флешмоб – хто зробить оригінальніше фото з твором.

Виставка доступна до перегляду поціновувачами у ХОХМі до середини травня.

За інфоромацією Поділля News