У Хмельницькому представили порцелянові скульптурні композиції, виготовлені майже 40 років тому

Порцелянові скульптурні композиції “Сніговий дворик” представили в експозиції Хмельницького обласного краєзнавчого музею. Унікальність їх у тому, що вони були випущені 40 років тому на Полонському заводі художньої кераміки, і більше такі не виготовляють.

Про це розповідає наукова співробітниця музею Світлана Крижановська, пише Суспільне Хмельницький.

За її словами, композиція була виготовлена у 1986 році. До музею її передав сам автор, скульптор Віталій Албул.

Саме цю скульптуру передав нам автор Албул Валерій Вікторович. І тепер композиція “Сніговий дворик” повна. Фігури мають надглазурний і підглазурний розпис. Цікаво, що автор використовував обличчя жінки — своєї коханої дружини, — каже Світлана Крижановська.

 

Кожна з мінікомпозицій відображає зимові розваги, розповідає Світлана Крижановська.

 

Фото: Суспільне Хмельницький

Ще одну скульптуру, із композиції “Сніговий дворик”, за словами наукової співробітниці, подарував музею відвідувач:

В цьому випадку збереглося тільки дві міні цих композицій із чотирьох — “Кумасі”. Вона гарно виконана і нагадує всім дитинство.

 

Фото: Суспільне Хмельницький

Той же “Сніговий дворик” тільки тиражний, без сусального золота і в інших тонах, зберігає у власній колекції дослідниця історії українського фарфору Людмила Романюк. Така, каже, близько 40 років тому була у вільному продажу.

“Дворик” дуже популярний, Ідея його створення належить Наталі Албул, дружині Валерія Албула. Відобразили вони в цьому своїх двох синів. А той, що вже йшов тиражний, то вже останні роки заводу, вже тоді золота не було і на цій статуетці вже нема золота, — говорить Людмила Романюк.

 

Людмила Романюк показала композицію “Сніговий дворик”. Фото: Суспільне Хмельницький

У такому варіанті, каже колекціонерка, Полонський завод тиражував “дворики” упродовж десяти років, доки не збанкрутував. В особливому виданні дослідниця впорядкувала відомості про колекції порцеляни:

Хмельницький краєзнавчий музей володіє унікальним варіантом цієї скульптурної групи. Це авторський варіант в розписі, розписала його Наталя Албул, а створив його Валерій Албул.

 

УХмельницькому обласному краєзнавчому музеї, за словами Світлани Крижанівської, зберігається майже тисяча скульптурних композицій виробництва скульпторів і художників заводу Полонської художньої кераміки. Усі вони, каже, потрапили до фондів музею після закриття підприємства – у 2008.