(Українська) У Хмельницькому представили порцелянові скульптурні композиції, виготовлені майже 40 років тому

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Порцелянові скульптурні композиції “Сніговий дворик” представили в експозиції Хмельницького обласного краєзнавчого музею. Унікальність їх у тому, що вони були випущені 40 років тому на Полонському заводі художньої кераміки, і більше такі не виготовляють.

Про це розповідає наукова співробітниця музею Світлана Крижановська, пише Суспільне Хмельницький.

За її словами, композиція була виготовлена у 1986 році. До музею її передав сам автор, скульптор Віталій Албул.

Саме цю скульптуру передав нам автор Албул Валерій Вікторович. І тепер композиція “Сніговий дворик” повна. Фігури мають надглазурний і підглазурний розпис. Цікаво, що автор використовував обличчя жінки — своєї коханої дружини, — каже Світлана Крижановська.

 

Кожна з мінікомпозицій відображає зимові розваги, розповідає Світлана Крижановська.

 

Фото: Суспільне Хмельницький

Ще одну скульптуру, із композиції “Сніговий дворик”, за словами наукової співробітниці, подарував музею відвідувач:

В цьому випадку збереглося тільки дві міні цих композицій із чотирьох — “Кумасі”. Вона гарно виконана і нагадує всім дитинство.

 

Фото: Суспільне Хмельницький

Той же “Сніговий дворик” тільки тиражний, без сусального золота і в інших тонах, зберігає у власній колекції дослідниця історії українського фарфору Людмила Романюк. Така, каже, близько 40 років тому була у вільному продажу.

“Дворик” дуже популярний, Ідея його створення належить Наталі Албул, дружині Валерія Албула. Відобразили вони в цьому своїх двох синів. А той, що вже йшов тиражний, то вже останні роки заводу, вже тоді золота не було і на цій статуетці вже нема золота, — говорить Людмила Романюк.

 

Людмила Романюк показала композицію “Сніговий дворик”. Фото: Суспільне Хмельницький

У такому варіанті, каже колекціонерка, Полонський завод тиражував “дворики” упродовж десяти років, доки не збанкрутував. В особливому виданні дослідниця впорядкувала відомості про колекції порцеляни:

Хмельницький краєзнавчий музей володіє унікальним варіантом цієї скульптурної групи. Це авторський варіант в розписі, розписала його Наталя Албул, а створив його Валерій Албул.

 

УХмельницькому обласному краєзнавчому музеї, за словами Світлани Крижанівської, зберігається майже тисяча скульптурних композицій виробництва скульпторів і художників заводу Полонської художньої кераміки. Усі вони, каже, потрапили до фондів музею після закриття підприємства – у 2008.