У Шепетівці презентували виставку про знищення української еліти

У виставковій залі Музею пропаганди в Шепетівці експонується фотодокументальна виставка «Розстріляна еліта: Биківнянський вимір». Стенди висвітлюють трагедію знищення української військової, наукової та мистецької еліти 30-х років ХХ ст.

Інформаційні банери виставки розповідають про стан розвитку української культури та науки 1930-х років та втрати у цих галузях під час більшовицького правління. З матеріалів виставки відвідувачі дізнаються про ключову роль українських інтелектуалів у збереженні національної ідентичності в часи соціокультурних змін та прагнення більшовицької влади остаточно утвердитись в Україні, ліквідувавши її провідну верству шляхом репресій або заміни на більш лояльних діячів із відповідною «правильною» біографією.

Матеріали архівно-кримінальних справ репресованих, унікальні фото з архівів та маловідомі документи дадуть уявлення щодо життєвого шляху, творчого доробку, обставин арешту і розстрілу представників творчих та інтелектуальних кіл тогочасного українського суспільства, які були знищені у в’язницях НКВС у Києві та поховані на території таємної спецділянки у Биківнянському лісі. Відвідувачі зможуть ознайомитись із долями художників – Миколи Івасюка, Володимира Гагенмейстера, Василя Седляра; акторів і режисерів — Януарія Бортника, Сергія Каргальського; композитора й диригента Василя Верховинця; науковців – Івана Миронівського, Олександра Пучківського, Гната Ручка; археолога Трохима Теслі; етнографів і музейних працівниць — Ніни Заглади, Лідії Шульгіної; письменників – Юрія Вухналя, Михайля Семенка, Мирослави Сопілки; військових – Лазаря Устименка, Антона Борисенка.

«Саме Биківнянські могили та Биківнянський ліс стали дуже трагічною сторінкою періоду Великого терору – періоду більшовицьких радянських репресій 30-х років. Він охопив практично всі виміри життя українців. Репресії застосовувалися абсолютно до всіх категорій населення. Велика кількість людей, зокрема старшого покоління не знають про ці речі, оскільки в часи їхнього навчання про це не говорилося, це все було засекречено. І лише зі становленням незалежності України ми маємо можливість відверто говорити про ці злочини, переосмислювати їх і робити все можливе, щоб не допустити цього в майбутньому», – розповідає заступниця директорки з наукової роботи Музею пропаганди Юлія Ліпська.

 

В рамках виставкового проєкту планується проведення циклу онлайн-лекцій «Биківня – територія пам’яті». 6 вересня – в день відкриття виставки заступниця генерального директора з наукової роботи Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тетяна Шептицька прочитала  першу лекцію про те, в чому особливість таємної спецділянки НКВС у Биківнянському лісі, чим і як жили українці в 1937-1938 роках, у який спосіб радянська влада реалізовувала політику масового терору щодо своїх громадян і хто з відомих діячів української культури був закопаний нквсниками під Биківнянськими соснами. Слухачі лекції дізнатися також про те, що можна прочитати в архівно-кримінальних справах репресованих, а що залишається загадками.

Ознайомитися з виставкою запрошують протягом вересня щодня з 09:00 до 17:00. Ціна: 40 грн – для дорослих, 20 грн – для дітей.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Like TV