(Українська) У Шепетівці презентували виставку про знищення української еліти

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У виставковій залі Музею пропаганди в Шепетівці експонується фотодокументальна виставка «Розстріляна еліта: Биківнянський вимір». Стенди висвітлюють трагедію знищення української військової, наукової та мистецької еліти 30-х років ХХ ст.

Інформаційні банери виставки розповідають про стан розвитку української культури та науки 1930-х років та втрати у цих галузях під час більшовицького правління. З матеріалів виставки відвідувачі дізнаються про ключову роль українських інтелектуалів у збереженні національної ідентичності в часи соціокультурних змін та прагнення більшовицької влади остаточно утвердитись в Україні, ліквідувавши її провідну верству шляхом репресій або заміни на більш лояльних діячів із відповідною «правильною» біографією.

Матеріали архівно-кримінальних справ репресованих, унікальні фото з архівів та маловідомі документи дадуть уявлення щодо життєвого шляху, творчого доробку, обставин арешту і розстрілу представників творчих та інтелектуальних кіл тогочасного українського суспільства, які були знищені у в’язницях НКВС у Києві та поховані на території таємної спецділянки у Биківнянському лісі. Відвідувачі зможуть ознайомитись із долями художників – Миколи Івасюка, Володимира Гагенмейстера, Василя Седляра; акторів і режисерів — Януарія Бортника, Сергія Каргальського; композитора й диригента Василя Верховинця; науковців – Івана Миронівського, Олександра Пучківського, Гната Ручка; археолога Трохима Теслі; етнографів і музейних працівниць — Ніни Заглади, Лідії Шульгіної; письменників – Юрія Вухналя, Михайля Семенка, Мирослави Сопілки; військових – Лазаря Устименка, Антона Борисенка.

«Саме Биківнянські могили та Биківнянський ліс стали дуже трагічною сторінкою періоду Великого терору – періоду більшовицьких радянських репресій 30-х років. Він охопив практично всі виміри життя українців. Репресії застосовувалися абсолютно до всіх категорій населення. Велика кількість людей, зокрема старшого покоління не знають про ці речі, оскільки в часи їхнього навчання про це не говорилося, це все було засекречено. І лише зі становленням незалежності України ми маємо можливість відверто говорити про ці злочини, переосмислювати їх і робити все можливе, щоб не допустити цього в майбутньому», – розповідає заступниця директорки з наукової роботи Музею пропаганди Юлія Ліпська.

 

В рамках виставкового проєкту планується проведення циклу онлайн-лекцій «Биківня – територія пам’яті». 6 вересня – в день відкриття виставки заступниця генерального директора з наукової роботи Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тетяна Шептицька прочитала  першу лекцію про те, в чому особливість таємної спецділянки НКВС у Биківнянському лісі, чим і як жили українці в 1937-1938 роках, у який спосіб радянська влада реалізовувала політику масового терору щодо своїх громадян і хто з відомих діячів української культури був закопаний нквсниками під Биківнянськими соснами. Слухачі лекції дізнатися також про те, що можна прочитати в архівно-кримінальних справах репресованих, а що залишається загадками.

Ознайомитися з виставкою запрошують протягом вересня щодня з 09:00 до 17:00. Ціна: 40 грн – для дорослих, 20 грн – для дітей.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Like TV