Мандрівники назвали 7 замків Хмельниччини, які варто відвідати восени

Перелік замків, розташованих на Хмельниччині, вартих уваги у будь-яку пору року, а восени, в очікуванні холодів та завмирання активного життя – особливо, оприлюднили у фейсбук-спільноті туристичного сайту Green Ways – Зелені стежки України, що популяризує туризм в українських громадах.

Більшість замків, що увійшли до переліку, розташовані у південній частині області. В доповнення до складеного мандрівниками списку, доповненого картами з точним місцем розташування туристичних локацій, у коментарях додали й інші варіанти історичних споруд, вартих уваги.

Отож, перелік замків, які варто відвідати на Хмельниччині восени, виглядає так.

Замок князів Острозьких, Старокостянтинів

Замок, збудований у 1561-1571 рр. князем Костянтином-Василем Костянтиновичем Острозьким, у XVIII столітті зазнав значних руйнувань. З 1721 року перейшов у власність князів Санґушків.

Меджибізький замок
Пам’ятка фортифікаційної архітектури XIV – ХІХ століття, розташована біля злиття річок Бог та Божок, від яких походить назва одного з найдавніших подільських поселень – Межибоже. В наш час це Меджибіж, а давні ріки почали називати Південний Буг і Бужок.

Летичівський замок (Домініканський монастир)
Колись подвір’я Летичівського замку було оточене стінами з каменю. У кутах розташовувалися круглі вежі, а при в’їзді стояла чотирикутна. Зі сторони міста його захищав вал із землі, біля стін пролягав глибокий канал з водою. Фортецю оточували ставки та річка з греблею. Зараз тут збереглися лише стіни і башта.

Сутковецький замок
Стародавній мур XIV століття став основою південно-східної оборонної стіни замку. На першому етапі були зведені його північна і західна вежі. Будівництво завершили у третій чверті XV століття спорудженням східної та південної веж й одночасним підвищенням висотності оборонних мурів.

Сатанівський замок
Розташований у північній частині Сатанова, на пагорбі біля річки Збруч. Замок п’ятикутний, не зовсім правильної форми: три сторони завдовжки приблизно по 105 м, четверта – 85 м, п’ята (південна) – 65 м. Площа замку займала приблизно 1,5 га. На всіх кутах п’ятикутника були башти, між ними – мури. До сьогодні збереглася східна башта та рештки двох башт, розташованих над Збручем. Дві башти з боку містечка зруйновано.

Кам’янець-Подільська фортеця
Острів, на якому розташована фортеця, оточений каньйоном, яким протікає Смотрич. Він своєю течією утворює петлю – обтікає навкруги високої гори та, не доходячи до свого річища на кілька метрів, повертає і тече далі. У тому місці, де Смотрич, обійшовши острів, утворює зі своїм річищем петлю, стоїть на розі, що утворюється двома ярами, Кам’янецький замок. З’єднується він з містом вузенькою смугою скелі, на якій збудований Замковий міст.

Жванецький замок
Перші оборонні споруди на місці замку заклали у XV столітті. Протягом XVI століття укріплення перебудували у замок, що мав п’ять кутів. На початку XVII століття їх модернізували, добудувавши кам’яно-земляні вали вздовж стін з боку двору. Під валом облаштували кам’яні казематні приміщення.

За інформацією Green Ways – Зелені стежки України