(Українська) Мандрівники назвали 7 замків Хмельниччини, які варто відвідати восени

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Перелік замків, розташованих на Хмельниччині, вартих уваги у будь-яку пору року, а восени, в очікуванні холодів та завмирання активного життя – особливо, оприлюднили у фейсбук-спільноті туристичного сайту Green Ways – Зелені стежки України, що популяризує туризм в українських громадах.

Більшість замків, що увійшли до переліку, розташовані у південній частині області. В доповнення до складеного мандрівниками списку, доповненого картами з точним місцем розташування туристичних локацій, у коментарях додали й інші варіанти історичних споруд, вартих уваги.

Отож, перелік замків, які варто відвідати на Хмельниччині восени, виглядає так.

Замок князів Острозьких, Старокостянтинів

Замок, збудований у 1561-1571 рр. князем Костянтином-Василем Костянтиновичем Острозьким, у XVIII столітті зазнав значних руйнувань. З 1721 року перейшов у власність князів Санґушків.

Меджибізький замок
Пам’ятка фортифікаційної архітектури XIV – ХІХ століття, розташована біля злиття річок Бог та Божок, від яких походить назва одного з найдавніших подільських поселень – Межибоже. В наш час це Меджибіж, а давні ріки почали називати Південний Буг і Бужок.

Летичівський замок (Домініканський монастир)
Колись подвір’я Летичівського замку було оточене стінами з каменю. У кутах розташовувалися круглі вежі, а при в’їзді стояла чотирикутна. Зі сторони міста його захищав вал із землі, біля стін пролягав глибокий канал з водою. Фортецю оточували ставки та річка з греблею. Зараз тут збереглися лише стіни і башта.

Сутковецький замок
Стародавній мур XIV століття став основою південно-східної оборонної стіни замку. На першому етапі були зведені його північна і західна вежі. Будівництво завершили у третій чверті XV століття спорудженням східної та південної веж й одночасним підвищенням висотності оборонних мурів.

Сатанівський замок
Розташований у північній частині Сатанова, на пагорбі біля річки Збруч. Замок п’ятикутний, не зовсім правильної форми: три сторони завдовжки приблизно по 105 м, четверта – 85 м, п’ята (південна) – 65 м. Площа замку займала приблизно 1,5 га. На всіх кутах п’ятикутника були башти, між ними – мури. До сьогодні збереглася східна башта та рештки двох башт, розташованих над Збручем. Дві башти з боку містечка зруйновано.

Кам’янець-Подільська фортеця
Острів, на якому розташована фортеця, оточений каньйоном, яким протікає Смотрич. Він своєю течією утворює петлю – обтікає навкруги високої гори та, не доходячи до свого річища на кілька метрів, повертає і тече далі. У тому місці, де Смотрич, обійшовши острів, утворює зі своїм річищем петлю, стоїть на розі, що утворюється двома ярами, Кам’янецький замок. З’єднується він з містом вузенькою смугою скелі, на якій збудований Замковий міст.

Жванецький замок
Перші оборонні споруди на місці замку заклали у XV столітті. Протягом XVI століття укріплення перебудували у замок, що мав п’ять кутів. На початку XVII століття їх модернізували, добудувавши кам’яно-земляні вали вздовж стін з боку двору. Під валом облаштували кам’яні казематні приміщення.

За інформацією Green Ways – Зелені стежки України