Оленина з липовими бруньками і моркв’яне морозиво з вишняком: Хмельницький дивував кулінарними шедеврами

Нещодавно в кількох містах України стартував новий гастрономічний проект «13 шефів», в якому шеф-кухарі дивуватимуть цікавим поєднанням продуктів у стравах. 

Такий задум реалізовано уже в семи містах України – Львові, Івано-Франківську, Харкові, Києві, Дніпрі, Вінниці та Тернополі  задля розвитку гастрономії. В Україні є чимало ресторанів, кафе, пабів, барів та інших закладів харчування і один від одного вони відрізняються концепцією закладу, у кожного – своє меню. Та все ж їхні страви приблизно однакові: бургери, піца, суші, салати і т.д.

Тому на думку організаторів саме цей проект повинен показати, що шеф-кухарі  вміють готувати не тільки  звичні для нас страви, а й здатні до кулінарної творчості та вміють поєднати кулінарні традиції Поділля з високими, найсучаснішими гастро-технологіями і почати творити нову ресторанну та кулінарну культуру України. Це відкриє для всієї країни досі невідомі сторінки подільської кухні.

Наприклад, у Вінниці проект розпочався 27 лютого. Серед учасників заходу представлені 10 вінницьких закладів, один із Козятина та дві ресторації із Хмельницького –  «Південна брама» і «Ресторація Шпігеля».

Перша звана вечеря в межах проекту «13 шефів.Вінниця»  розпочалася під звуки скрипки в одному з найстаріших ресторанних приміщень Вінниці.

«Ми стоїмо на порозі нового розвитку української кухні: змінився клімат, змінилися кулінарні технології. Це все впливає на гастрономію, це створює нову українську кухню», – розповів Артем Блаута, бренд шеф ресторанiв «Пiвденна Брама», ресторацiя Шпiгеля, «Дiоскурi», «Грузія».

29 травня прийшла черга хмельничан пригощати своїми кулінарними шедеврами. Цього разу учасників проекту гостинно зустрічали у готельно-ресторанному комплексі «Пiвденна Брама».

За правилами проекту, кожен шеф-кухар під час власної «званої вечері» має приготувати сет з п’яти страв:

  1. Салат або холодна закуска
  2. Перша страва або холодна закуска
  3. Основна страва: риба
  4. Основна страва: м’ясо
  5. Десерт

У Хмельницькому на вечері шеф-кухар ресторану пропонував гостям:

– холодні закуски: тар-тар з оленини, який був поданий з липовими бруньками та дегідратованою подільською бринзою разом із яблуневою зубрівкою з рожевим перцем;

– гарячі закуски: подільський смажений вареник з дикою качкою та ревенем разом із калганівкою з бузиною;

– рибна страва: кнелі зі щуки (із соусом з раків) та базиліковий напій з лимонівкою;

– м’ясна основна страва: телячі язики з ялівцевим соусом та молодими овочами разом із подільською хріновухою з кропивою;

– десерт: моркв’яне морозиво з ревенем та ягодами разом із вишняком.

«Ми зараз використовуємо ніби нові продукти, але які насправді були давно відомі нашому народу. Мало хто розуміє, що можна вживати ті ж самі липові бруньки… Коли ти виходиш в ліс, виходиш у поле, знаходиш унікальні продукти, які фактично нічого не коштують, але дивують і збагачують українську кухню. Сьогодні ми маємо шанс увійти в історію, як засновники нової української кухні», – говорить Артем Блаута.

 

В кінці вечора шефу «Пiвденної Брами» вручили диплом учасника проекту. Результати оприлюднять у грудні на гала-вечері, де зберуться усі учасники. Кухарів відзначать у шести номінаціях: «Поєдання страв і напоїв 2018», «Сезонне меню року», «Креативність сезону 2018», «Враження сезону 2018», «Смак» та «Локальні продукти 2018».

А у Хмельницькому делегацію знову прийматимуть восени, коли коли свої кулінарні таланти демонструватиме Ресторація Шпігеля.

Катерина Прокопець