(Українська) Оленина з липовими бруньками і моркв’яне морозиво з вишняком: Хмельницький дивував кулінарними шедеврами

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Нещодавно в кількох містах України стартував новий гастрономічний проект «13 шефів», в якому шеф-кухарі дивуватимуть цікавим поєднанням продуктів у стравах. 

Такий задум реалізовано уже в семи містах України – Львові, Івано-Франківську, Харкові, Києві, Дніпрі, Вінниці та Тернополі  задля розвитку гастрономії. В Україні є чимало ресторанів, кафе, пабів, барів та інших закладів харчування і один від одного вони відрізняються концепцією закладу, у кожного – своє меню. Та все ж їхні страви приблизно однакові: бургери, піца, суші, салати і т.д.

Тому на думку організаторів саме цей проект повинен показати, що шеф-кухарі  вміють готувати не тільки  звичні для нас страви, а й здатні до кулінарної творчості та вміють поєднати кулінарні традиції Поділля з високими, найсучаснішими гастро-технологіями і почати творити нову ресторанну та кулінарну культуру України. Це відкриє для всієї країни досі невідомі сторінки подільської кухні.

Наприклад, у Вінниці проект розпочався 27 лютого. Серед учасників заходу представлені 10 вінницьких закладів, один із Козятина та дві ресторації із Хмельницького –  «Південна брама» і «Ресторація Шпігеля».

Перша звана вечеря в межах проекту «13 шефів.Вінниця»  розпочалася під звуки скрипки в одному з найстаріших ресторанних приміщень Вінниці.

«Ми стоїмо на порозі нового розвитку української кухні: змінився клімат, змінилися кулінарні технології. Це все впливає на гастрономію, це створює нову українську кухню», – розповів Артем Блаута, бренд шеф ресторанiв «Пiвденна Брама», ресторацiя Шпiгеля, «Дiоскурi», «Грузія».

29 травня прийшла черга хмельничан пригощати своїми кулінарними шедеврами. Цього разу учасників проекту гостинно зустрічали у готельно-ресторанному комплексі «Пiвденна Брама».

За правилами проекту, кожен шеф-кухар під час власної «званої вечері» має приготувати сет з п’яти страв:

  1. Салат або холодна закуска
  2. Перша страва або холодна закуска
  3. Основна страва: риба
  4. Основна страва: м’ясо
  5. Десерт

У Хмельницькому на вечері шеф-кухар ресторану пропонував гостям:

– холодні закуски: тар-тар з оленини, який був поданий з липовими бруньками та дегідратованою подільською бринзою разом із яблуневою зубрівкою з рожевим перцем;

– гарячі закуски: подільський смажений вареник з дикою качкою та ревенем разом із калганівкою з бузиною;

– рибна страва: кнелі зі щуки (із соусом з раків) та базиліковий напій з лимонівкою;

– м’ясна основна страва: телячі язики з ялівцевим соусом та молодими овочами разом із подільською хріновухою з кропивою;

– десерт: моркв’яне морозиво з ревенем та ягодами разом із вишняком.

«Ми зараз використовуємо ніби нові продукти, але які насправді були давно відомі нашому народу. Мало хто розуміє, що можна вживати ті ж самі липові бруньки… Коли ти виходиш в ліс, виходиш у поле, знаходиш унікальні продукти, які фактично нічого не коштують, але дивують і збагачують українську кухню. Сьогодні ми маємо шанс увійти в історію, як засновники нової української кухні», – говорить Артем Блаута.

 

В кінці вечора шефу «Пiвденної Брами» вручили диплом учасника проекту. Результати оприлюднять у грудні на гала-вечері, де зберуться усі учасники. Кухарів відзначать у шести номінаціях: «Поєдання страв і напоїв 2018», «Сезонне меню року», «Креативність сезону 2018», «Враження сезону 2018», «Смак» та «Локальні продукти 2018».

А у Хмельницькому делегацію знову прийматимуть восени, коли коли свої кулінарні таланти демонструватиме Ресторація Шпігеля.

Катерина Прокопець