Щоб не зник унікальний Самчиківський розпис

На початку вересняУкраїнський Культурний Фонд підтримав проект «Нове життя Самчиківського розпису» в рамках партнерства Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв та мистецької ініціативи ‘UAMAZE’. Проект покликаний популяризувати Самчиківський розпис  та привернути увагу громадськості до його можливого зникнення.

Село Самчики, що на Хмельниччині – батьківщина унікального колоритного розпису. Самчиківський розпис – переважно сюжетний, виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий. Зародився у південно-східній Волині, на межі з Поділлям. Тут здавна розмальовували хати рослинними візерунками, які вважались оберегами. Сьогодні в техніці Самчіківського розпису в Україні працюють лише чотири майстри: Олександр Пажимський, Віктор Раковський, Сергій Касьянов, Михайло Юзвук.

Понад рік тому проблема відсутності молодих послідовників цього виду народного мистецтва та ризик його втрати привернула увагу Мистецької ініціативи UAMAZE. Тоді й виникла ідея розписати в Самчиках будинки і створити арт-село, що стане туристичним центром.

У рамках проекту «Нове життя Самчиківського розпису» буде розписано десять осель. Оздоблюватимуть їх волонтери під керівництвом чотирьох майстрів, котрі й зберегли цю художню традицію. Також до кінця року буде віддруковано календарі, плакати й листівки з ілюстраціями Самчиківського розпису та посібники для опанування ним.

За матеріалами podillyanews.com