(Українська) Щоб не зник унікальний Самчиківський розпис

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

На початку вересняУкраїнський Культурний Фонд підтримав проект «Нове життя Самчиківського розпису» в рамках партнерства Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв та мистецької ініціативи ‘UAMAZE’. Проект покликаний популяризувати Самчиківський розпис  та привернути увагу громадськості до його можливого зникнення.

Село Самчики, що на Хмельниччині – батьківщина унікального колоритного розпису. Самчиківський розпис – переважно сюжетний, виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий. Зародився у південно-східній Волині, на межі з Поділлям. Тут здавна розмальовували хати рослинними візерунками, які вважались оберегами. Сьогодні в техніці Самчіківського розпису в Україні працюють лише чотири майстри: Олександр Пажимський, Віктор Раковський, Сергій Касьянов, Михайло Юзвук.

Понад рік тому проблема відсутності молодих послідовників цього виду народного мистецтва та ризик його втрати привернула увагу Мистецької ініціативи UAMAZE. Тоді й виникла ідея розписати в Самчиках будинки і створити арт-село, що стане туристичним центром.

У рамках проекту «Нове життя Самчиківського розпису» буде розписано десять осель. Оздоблюватимуть їх волонтери під керівництвом чотирьох майстрів, котрі й зберегли цю художню традицію. Також до кінця року буде віддруковано календарі, плакати й листівки з ілюстраціями Самчиківського розпису та посібники для опанування ним.

За матеріалами podillyanews.com