Стародавні 3D-розписи виявили у палаці Орловських в Маліївцях

У Малієвецькому обласному історико-краєзнавчому музеї, створеному на базі палацу Орловських, виявили 3D-розписи кінця XVIII століття. Малюнок на стелі відкрився випадково, коли звідти відвалився шар вапна. Під шаром був стилізований під ліпнину малюнок – маленькі напівсфери, обвиті рослинним орнаментом.

Зведений наприкінці XVIII століття, палац Орловських у Маліївцях має складну долю. У 1921 році маєток націоналізували. Згодом в ньому заснували лікарню, у часи Другої світової війни тут діяв госпіталь, в якому лікували хворих з пораненнями очей. Останні десятиліття перед переформатуванням у палаці розташовувався дитячий санаторій “Світанок”, напрямком роботи якого була профілактика туберкульозу. Вже навесні 2021 року рішенням депутатів обласної ради в будівлі заснували музей та націлилися на поступове відновлення автентичного інтер’єру.

реставрація в Маліївцях

На другому поверсі відійшло вапно, утворилася невелика тріщина, були плями. Ділянку розчистив один з наших друзів – Олександр Віштаченко, реставратор, який працює у Польщі і щоразу, приїжджаючи у відпустку, допомагає нам зафіксувати аварійні ділянки. Цього разу стало видно, що під вапном розписи. Легко читається малюнок. Видно переливи кольорів, дуже багато відтінків, Це свідчить, що працювали гарні майстри. Зображені розкішні рослинні орнаменти – можливо, у стилі бароко або ампір. Виявлені розписи відповідають опису палацу, залишеними одним з його відвідувачів Антоніо Урбанським, – розповідає директорка Малієвецького обласного історико-краєзнавчого музею Анастасія Донець.

За словами керівниці мистецького закладу, протягом XX століття розписи неодноразово забілювали вапном. Періодично шари побілки відлущувалися й оголювали малюнки. Розписи навіть пробували відновити місцеві художники, але робили це дуже наївно. Згодом ці непрофесійні малюнки знову вкривали вапном. За останні 20 років білити могли й двічі на рік.

Цю стелю намагалися покращити і по розписам масляними фарбами підмальовували орнамент. Це виглядало, наче по будь-якому твору мистецтва зверху провести фломастером. Зображення одразу втрачали свою мистецьку цінність. На розписи XVIII століття накладалися малюнки 50, 70, і початку 80-х років минулого століття, – каже директорка музею.

Анастасія Донець вважає: з одного боку шари вапна – недобре, з іншого – вони і дозволили зберегти старовинні розписи, які нададуть будинку атмосфери й характеру. Адже хол виглядає нині поки що як простір радянського закладу. В майбутньому на реставраторів загалом може очікувати багато сюрпризів. Проте процес відновлення найімовірніше розтягнеться на роки. Невідомо наразі, і чи такі роботи зможуть профінансувати з державного бюджету.

Це відбудеться, тільки якщо у положення про “Велику реставрацію” внесуть зміни. Тому що поки там згадуються лише об’єкти державної, а не комунальної власності. З іншого боку, Хмельницька облдержадміністрація зацікавлена в розвитку цього музею і шукає кошти в обласному бюджеті. Але насамперед палац потребує не інтер’єрних робіт, а заміни даху й ремонту водовідвідних систем. Реставрація – це науковий процес. Адже задача тут не лише зняти тиньк і швиденько показати, що в нас є розписи. Нам на цих розписах треба виховати покоління реставраторів, сформувати велику наукову спільноту, навість створити свою місцеву реставраційну школу, – переконана Анастасія Донець.

До речі, в описах відвідувачів палацу Орловських є згадки про розписи в каплиці та їдальні, а також на стелі холу. Окрім того, в холі мають бути й дві фрески. Бенкетний зал теж описаний як дуже розкішний. Але деталі при цьому невідомі.

Світлана Русіна, Поділля NEWS