У Городку під час археологічних досліджень виявили декілька культурних нашарувань

Під час приватного будівництва та земляних робіт місцевими краєзнавцем Дмитром Полюховичем біля міського скверу були знайдені старовинні речі. І досить цікаво, що це – культурні залишки, починаючи з ХVІІ і до ХІХ ст.

Аби провести детальні дослідження на археологічні розкопки, до міста Городок були запрошені представники інституту археології Національної академії наук України. Археологи до розкопок приступили у понеділок, 4 вересня. Спершу було визначено місце для дослідження – територія біля міського скверу. Наступного дня, зрозумівши цінність даних досліджень, науковці розкопали ще й невелику ділянку у самому сквері.

– Ми вирили шурф №1 та траншею №1, –  коментує  кандидат історичних наук, співробітник Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції, провідний науковий співробітник Кам’янець-Подільського історичного державного музею-заповідника Ігор Старенький. – В обох випадках одразу вдалося «сісти» на культурні нашарування. Зокрема, в траншеї виявлено залишки невеликої дерев’яної споруди ХІХ століття, яка була спалена. Під нею залягає шар другої половини ХVІІ століття, насичений керамічними та скляними виробами, а нижче – шар першої половини ХVІІ століття, зокрема знахідки скляних кубків, мисок, горщиків, макітер, кахлю. При чому, є кахель з поліхромним розписом. В шурфі №1 вдалося виявити залишки будівлі, яка має кам’яний фундамент, складений з місцевого каменю-вапняку. Ймовірно,  це – залишки торгової лавки. А кількість знайдених тут люльок свідчить про те, що один із товарів, який тут продавався – були саме люльки. Асортимент їх достатньо різноманітний.

Окрім того, археологами знайдений монетний матеріал, а саме 10 монет, які знову ж таки підтверджують припущення про існування на території скверу торговельної лавки. Отож, за день роботи, як зазначили археологи, на такій невеликій площі знайдено досить багато цікавого матеріалу.  І цінність проведення даних археологічних досліджень – дуже важлива.

– Серед малих міст достатньо мало поширена практика, коли проводять археологічні дослідження, – веде далі мову кандидат історичних наук, співробітник Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції, провідний науковий співробітник Кам’янець-Подільського історичного державного музею-заповідника Ігор Старенький.

– Городок, можна сказати, це практично виняток. До прикладу, якщо брати територію Хмельниччини, то подібні дослідження проводили лише в Сатанові, Зінькові. Чомусь археологи в основному зосереджують свою увагу на великих містах, які мають історичні потужні традиції і в яких йдуть культурні нашарування. Це – Київ, Львів, Кам’янець-Подільський та інші. Тому ці досліджень відкривають нам малознані сторінки з історії малих міст як Поділля, так і України загалом.

Варто зазначити, що кошти на дослідження в історичній частині міста – близько 18 тис. грн. вперше в історії Городка виділено з міського бюджету.

– Надзвичайно приємно, що і депутати Городоцької міської ради, і виконавчий комітет, і міський голова підтримали даний проект, – розповідає Олег Федоров, начальник відділу культури, національностей та релігій Городоцької РДА.  – І це вже дало результат – знайдено багато цікавих  речей, які стануть наповненнями нашого оновленого краєзнавчого музею.

У Городку краєзнавці працювали три дні. За словами начальника культури, національностей та релігій, якби міська рада щороку виділяла кошти на археологічні дослідження, то поля для знахідок тут вистачило б мінімум на 10 років. Є сподівання, що археологів до Городка запрошено не востаннє.

Наталія Попович для nashgorodok.km.ua