(Українська) У Городку під час археологічних досліджень виявили декілька культурних нашарувань

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Під час приватного будівництва та земляних робіт місцевими краєзнавцем Дмитром Полюховичем біля міського скверу були знайдені старовинні речі. І досить цікаво, що це – культурні залишки, починаючи з ХVІІ і до ХІХ ст.

Аби провести детальні дослідження на археологічні розкопки, до міста Городок були запрошені представники інституту археології Національної академії наук України. Археологи до розкопок приступили у понеділок, 4 вересня. Спершу було визначено місце для дослідження – територія біля міського скверу. Наступного дня, зрозумівши цінність даних досліджень, науковці розкопали ще й невелику ділянку у самому сквері.

– Ми вирили шурф №1 та траншею №1, –  коментує  кандидат історичних наук, співробітник Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції, провідний науковий співробітник Кам’янець-Подільського історичного державного музею-заповідника Ігор Старенький. – В обох випадках одразу вдалося «сісти» на культурні нашарування. Зокрема, в траншеї виявлено залишки невеликої дерев’яної споруди ХІХ століття, яка була спалена. Під нею залягає шар другої половини ХVІІ століття, насичений керамічними та скляними виробами, а нижче – шар першої половини ХVІІ століття, зокрема знахідки скляних кубків, мисок, горщиків, макітер, кахлю. При чому, є кахель з поліхромним розписом. В шурфі №1 вдалося виявити залишки будівлі, яка має кам’яний фундамент, складений з місцевого каменю-вапняку. Ймовірно,  це – залишки торгової лавки. А кількість знайдених тут люльок свідчить про те, що один із товарів, який тут продавався – були саме люльки. Асортимент їх достатньо різноманітний.

Окрім того, археологами знайдений монетний матеріал, а саме 10 монет, які знову ж таки підтверджують припущення про існування на території скверу торговельної лавки. Отож, за день роботи, як зазначили археологи, на такій невеликій площі знайдено досить багато цікавого матеріалу.  І цінність проведення даних археологічних досліджень – дуже важлива.

– Серед малих міст достатньо мало поширена практика, коли проводять археологічні дослідження, – веде далі мову кандидат історичних наук, співробітник Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції, провідний науковий співробітник Кам’янець-Подільського історичного державного музею-заповідника Ігор Старенький.

– Городок, можна сказати, це практично виняток. До прикладу, якщо брати територію Хмельниччини, то подібні дослідження проводили лише в Сатанові, Зінькові. Чомусь археологи в основному зосереджують свою увагу на великих містах, які мають історичні потужні традиції і в яких йдуть культурні нашарування. Це – Київ, Львів, Кам’янець-Подільський та інші. Тому ці досліджень відкривають нам малознані сторінки з історії малих міст як Поділля, так і України загалом.

Варто зазначити, що кошти на дослідження в історичній частині міста – близько 18 тис. грн. вперше в історії Городка виділено з міського бюджету.

– Надзвичайно приємно, що і депутати Городоцької міської ради, і виконавчий комітет, і міський голова підтримали даний проект, – розповідає Олег Федоров, начальник відділу культури, національностей та релігій Городоцької РДА.  – І це вже дало результат – знайдено багато цікавих  речей, які стануть наповненнями нашого оновленого краєзнавчого музею.

У Городку краєзнавці працювали три дні. За словами начальника культури, національностей та релігій, якби міська рада щороку виділяла кошти на археологічні дослідження, то поля для знахідок тут вистачило б мінімум на 10 років. Є сподівання, що археологів до Городка запрошено не востаннє.

Наталія Попович для nashgorodok.km.ua