У Хмельницькому відкрили виставку, де Григорій Сковорода смажить млинці, а Андрей Шептицький читає реп

У Хмельницькому художньому музеї відкрили виставку плакатів «Діячі України». Це проект київського клубу ілюстраторів «Pictoric», у якому молоді українські художники спробували осучаснити шаблонні портрети зі шкільних підручників. Тому на плакатах не побачиш Шевченка у кожусі й шапці, Сковороду з клунком за спиною, чи Сірка з вусами і оселедцем.
За три роки існування цей проект нараховує вже близько 115 зображень діячів, а починалося все з двох десятків плакатів для дитячого форуму видавців у Львові.

Зі слів Олега Грищенка, художника і співкуратора клубу «Pictoric», на плакатах вони відтворили сучасний погляд на діяльність видатних українців, подекуди навіть дуже нестандартно. Таким чином ілюстратори хотіли відійти від канонічних і беземоційних зображень письменників, як у підручниках, і привернути до них увагу молоді, у першу чергу, як до яскравих особистостей.

У 2014 році проект викликав великий резонанс, тож його вирішили розширити – до письменників додали художників, вчених та інших історичних постатей. Ця виставка існує у декількох різновидах. У Хмельницькому представили її міні-варіант, але є ще серія великих плакатів, які виставляли в адміністрації Президента України, в аеропорту Борисполя, а також у Львові. Під Києвом є село Хотів, і там в загальноосвітній школі виставка «Діячі України» діє на постійній основі. Батьківський комітет купив у нас серію плакатів і виставив їх у холі школи. Це дуже чудово, бо ми приблизно на це й розраховували: діти навчаються і постійно на них дивляться» – розповів Олег Грищенко. Також співкуратор клубу «Pictoric» зазначив, що цей проект не є закритим – через деякий час ілюстратори його продовжать, тому що «в Україні є так багато цікавих діячів, що поставити на ньому крапку просто неможливо».

Джерело: “Є”