(Українська) У Хмельницькому відкрили виставку, де Григорій Сковорода смажить млинці, а Андрей Шептицький читає реп

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У Хмельницькому художньому музеї відкрили виставку плакатів «Діячі України». Це проект київського клубу ілюстраторів «Pictoric», у якому молоді українські художники спробували осучаснити шаблонні портрети зі шкільних підручників. Тому на плакатах не побачиш Шевченка у кожусі й шапці, Сковороду з клунком за спиною, чи Сірка з вусами і оселедцем.
За три роки існування цей проект нараховує вже близько 115 зображень діячів, а починалося все з двох десятків плакатів для дитячого форуму видавців у Львові.

Зі слів Олега Грищенка, художника і співкуратора клубу «Pictoric», на плакатах вони відтворили сучасний погляд на діяльність видатних українців, подекуди навіть дуже нестандартно. Таким чином ілюстратори хотіли відійти від канонічних і беземоційних зображень письменників, як у підручниках, і привернути до них увагу молоді, у першу чергу, як до яскравих особистостей.

У 2014 році проект викликав великий резонанс, тож його вирішили розширити – до письменників додали художників, вчених та інших історичних постатей. Ця виставка існує у декількох різновидах. У Хмельницькому представили її міні-варіант, але є ще серія великих плакатів, які виставляли в адміністрації Президента України, в аеропорту Борисполя, а також у Львові. Під Києвом є село Хотів, і там в загальноосвітній школі виставка «Діячі України» діє на постійній основі. Батьківський комітет купив у нас серію плакатів і виставив їх у холі школи. Це дуже чудово, бо ми приблизно на це й розраховували: діти навчаються і постійно на них дивляться» – розповів Олег Грищенко. Також співкуратор клубу «Pictoric» зазначив, що цей проект не є закритим – через деякий час ілюстратори його продовжать, тому що «в Україні є так багато цікавих діячів, що поставити на ньому крапку просто неможливо».

Джерело: “Є”