У Кам’янці-Подільському покажуть театральну постанову про Героїв Крут

Історію можна вивчати за книжками. Але мистецтво дає ширшу картину висвітлення подій минулого. Саме тому у дні вшанування подвигу Героїв Крут, кам’янчанам покажуть потужну виставу, яка вже встигла вразити глядачів багатьох міст сильним змістом, неперевершеною грою акторів і подіями, що стали символом героїзму української молоді.

Драму «Крути. В мої сни прийшла війна» привезуть до Кам’янця-Подільського театрали обласного центру. Вистава дасть змогу побачити боротьбу за незалежність Батьківщини, відчути героїзм, юнацький романтизм, кохання і батьківську опіку.

Дія вистави розгортається в двох часових площинах — 1918 та 2018 роках, та в двох площинах візуальних — театру та кіно. Ця історія про героїчний бій молодих курсантів під Крутами у 1918-му та про сучасну війну на сході країни, що забирає життя найпалкіших патріотів. Події довжиною у століття змінювалися, приходили та йшли у вічність керманичі, погляди, цінності, але незламною залишається любов до України.

Автор ідеї – Ярослав Мельничук та режисер-постановник – Володимир Веляник вміло передали дві трагічні долі – молодого студента, який вступив до лав Січових Стрільців, та про сучасного юнака, який залишив навчання в університеті і пішов захищати кордони країни на сході.

«Що головніше: мала БАтьківщина чи велика БатьківщИна? Сім`я чи ідея? Кожен з героїв вистави знаходить свою відповідь. Та вистава змушує і глядача зробити вибір. Свій вибір», – підкреслюють автори.

У головних ролях: Володимир Веляник, Роман Падура, Альона Волкова.

Виставу показуватимуть безкоштовно для всіх бажаючих два дні – 24 та 25 січня.  Сеанси проходитимуть в Центрі культури і мистецтв «Розмай»  о 13.00 та 15.00.

Нагадаємо, День Соборності України відзначається  щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Розірваний між двома імперіями –Російською та Австро-Угорською, український народ зумів об’єднатися на своїй землі. Події 1918-1919 років мають велике політичне та історичне значення для утворення єдиної української держави. Як і сто років тому, Україна в наш час переживає складні часи, відстоюючи національні інтереси на східних кордонах країни.