Вегетаріанці з села на Хмельниччині: як живуть і що їдять?

Проблеми здорового способу життя і здорового харчування стають для людей все більш актуальними. Якщо здоровий спосіб життя – це намагання надовше зберегти здоров’я і активність, то, вибираючи ту чи іншу систему харчування чи дієту, люди прагнуть схуднути чи привести своє тіло в порядок. А ще є прихильники вегетаріанства. Чимало їх живе на Хмельниччині.  Один з них – наш земляк з Кам’янець-Подільського району Едуард Бондарчук. Він разом  з дружиною Анастасією і дочкою Лією п’ять років тому стали вегетаріанцями. Пан Едуард зізнається, що це не просто зміна гастрономічних уподобань, це – особливий стан душі, абсолютно особлива філософія  сприйняття навколишнього світу.

Живе сім’я Бондарчуків у мальовничому селі Баговиця. Звісно, у місті легше знайти їжу, яку зазвичай вживають вегетаріанці, а от у селі з цим складніше. Однак, сільське життя має багато переваг перед міським: є всі можливості самим вирощувати овочі і фрукти. Маючи можливість експериментувати, Бондарчуки спробували зайнятися природним землеробством, тобто вирощувати садовину і городину без будь-якої хімії. Для цього потрібні не тільки знання, але й відповідний сільськогосподарський інвентар, насіння, біо-препарати. Все це довелося придбати. А потім з’явився досвід і бажання мати однодумців.

З часом розширилося коло знайомих-однодумців, які зараз живуть не тільки в Україні, але й за кордоном.

Едуард Бондарчук організував клуб природного землеробства. Багатьом його членам не просто цікаво спілкуватися з паном Едуардом і його сім’єю, – змінилося їхнє життя, світогляд. З членами клубу Едуард ділиться своїми знаннями і досвідом, допомагає з придбанням інвентаря і насіння.

Вирощених овочів і фруктів вистачає не тільки для власного споживання. Їх  сімейство вживало раніше  у свіжому і сушеному вигляді, варили варення.  Згодом з дружиною почали складати рецепти корисних смаколиків з екологічно чистої сировини. Набувши досвіду, рецепти вдосконалювали і урізноманітнювали. Почали робити корисні хлібці. Зараз до складу хлібців входять не тільки традиційні для Поділля пшениця, льон, буряк, морква, гриби, гарбуз, яблука, айва, але й морська капуста, селера, ріпа, різноманітна зелень тощо. Більше 20 видів солоних і солодких виробів прийдуться до смаку  найвибагливішим гурманам. Для когось видасться дивним і незвичним, але навіть суто українські вареники можна робити без борошна і яєць. Чимало видів корисних солодощів будуть до смаку і малечі, і дорослим. Для чаювання є чудодійні трав’яні збори. Здається, що навіть затяті м’ясоїди, скуштувавши все це, задумаються над тим, чи не стати їм вегетаріанцями.

Та, звісно, скільки не говори слово «халва», у роті від того солодше не стане. Все, що готують Едуард з Анастасією, треба побачити і неодмінно продегустувати.

Бондарчуки – гостинні господарі, які завжди раді гостям. Скоро літо, час відпочити від міської суєти і провести час серед природи. У Баговиці, яка знаходиться всього за 15 кілометрів від Кам’янця-Подільського, можна провести незабутній час, прогулюючись у лісі, сидячи біля багаття на березі Дністра чи помандрувати річкою. А ще можна відчути себе землеробом – таким, як були наші пращури, які любили і розуміли природу і не шкодили їй. Пан Едуард говорить, що з задоволенням покаже, що це таке – природне землеробство. І що таке – бути вегетаріанцем…

Джерело: podillyanews.com