(Українська) Вегетаріанці з села на Хмельниччині: як живуть і що їдять?

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Проблеми здорового способу життя і здорового харчування стають для людей все більш актуальними. Якщо здоровий спосіб життя – це намагання надовше зберегти здоров’я і активність, то, вибираючи ту чи іншу систему харчування чи дієту, люди прагнуть схуднути чи привести своє тіло в порядок. А ще є прихильники вегетаріанства. Чимало їх живе на Хмельниччині.  Один з них – наш земляк з Кам’янець-Подільського району Едуард Бондарчук. Він разом  з дружиною Анастасією і дочкою Лією п’ять років тому стали вегетаріанцями. Пан Едуард зізнається, що це не просто зміна гастрономічних уподобань, це – особливий стан душі, абсолютно особлива філософія  сприйняття навколишнього світу.

Живе сім’я Бондарчуків у мальовничому селі Баговиця. Звісно, у місті легше знайти їжу, яку зазвичай вживають вегетаріанці, а от у селі з цим складніше. Однак, сільське життя має багато переваг перед міським: є всі можливості самим вирощувати овочі і фрукти. Маючи можливість експериментувати, Бондарчуки спробували зайнятися природним землеробством, тобто вирощувати садовину і городину без будь-якої хімії. Для цього потрібні не тільки знання, але й відповідний сільськогосподарський інвентар, насіння, біо-препарати. Все це довелося придбати. А потім з’явився досвід і бажання мати однодумців.

З часом розширилося коло знайомих-однодумців, які зараз живуть не тільки в Україні, але й за кордоном.

Едуард Бондарчук організував клуб природного землеробства. Багатьом його членам не просто цікаво спілкуватися з паном Едуардом і його сім’єю, – змінилося їхнє життя, світогляд. З членами клубу Едуард ділиться своїми знаннями і досвідом, допомагає з придбанням інвентаря і насіння.

Вирощених овочів і фруктів вистачає не тільки для власного споживання. Їх  сімейство вживало раніше  у свіжому і сушеному вигляді, варили варення.  Згодом з дружиною почали складати рецепти корисних смаколиків з екологічно чистої сировини. Набувши досвіду, рецепти вдосконалювали і урізноманітнювали. Почали робити корисні хлібці. Зараз до складу хлібців входять не тільки традиційні для Поділля пшениця, льон, буряк, морква, гриби, гарбуз, яблука, айва, але й морська капуста, селера, ріпа, різноманітна зелень тощо. Більше 20 видів солоних і солодких виробів прийдуться до смаку  найвибагливішим гурманам. Для когось видасться дивним і незвичним, але навіть суто українські вареники можна робити без борошна і яєць. Чимало видів корисних солодощів будуть до смаку і малечі, і дорослим. Для чаювання є чудодійні трав’яні збори. Здається, що навіть затяті м’ясоїди, скуштувавши все це, задумаються над тим, чи не стати їм вегетаріанцями.

Та, звісно, скільки не говори слово «халва», у роті від того солодше не стане. Все, що готують Едуард з Анастасією, треба побачити і неодмінно продегустувати.

Бондарчуки – гостинні господарі, які завжди раді гостям. Скоро літо, час відпочити від міської суєти і провести час серед природи. У Баговиці, яка знаходиться всього за 15 кілометрів від Кам’янця-Подільського, можна провести незабутній час, прогулюючись у лісі, сидячи біля багаття на березі Дністра чи помандрувати річкою. А ще можна відчути себе землеробом – таким, як були наші пращури, які любили і розуміли природу і не шкодили їй. Пан Едуард говорить, що з задоволенням покаже, що це таке – природне землеробство. І що таке – бути вегетаріанцем…

Джерело: podillyanews.com