Власники екоферми на Деражнянщині влаштували благодійний фотоярмарок

На Хмельниччині збирали кошти для придбання генератора для військових. Власними руками діти та дорослі виготовляли свічки та варили мило, а професійні фотографи створювали світлини за символічні донати. Благодійний фотоярмарок організували власники екоферми на території свого угіддя у невеличкому селі Згар на Деражнянщині.

Безкраї краєвиди та родючі землі Деражнянщини дали можливість створити тут тваринницьку екоферму. Заснувала її вінничанка Анна. Ще три роки тому під час карантину вони з чоловіком змінили велике місто на село на Хмельниччині.

“За цей час ми модернізували ферму, так би мовити. Пройшли декілька етапів того, що ми хочемо і що ми можемо дати тваринам. В результаті прийшли до того, що у нас корови живуть своїм життям, а ми – своїм. Але у симбіозі, що ми разом”, – розповідає власниця екоферми Анна Нечипорук.

 

Так, корови випасаються самостійно, без ланцюгів на шиї. У їх розпорядженні велика територія, огороджена електропастухом. Кожна корова має gps трекер. За допомогою додатку на телефоні хазяїни можуть відстежувати місце перебування худоби та переглядати маршрути їх прогулянок. Наразі господарство налічує 23 корови, кожна з яких має власне ім’я.

Ферма також унікальна тим, що вона абсолютно екологічна. Корів тут не доять і не вбивають, а вирощують на продаж.

“Тваринництво взагалі неприбуткове. Це дотаційна річ у Європі й світі. З тварин багато не заробиш, тому що це важка праця. Тому ми відійшли від того, щоб доїти корів чи різати їх на м’ясо. Для нас це важко морально. Тому ми просто вирощуємо з маленьких теляток дорослих корів на цій великій території”, – пояснює Анна.

 

Днями на своєму угідді фермери влаштували благодійний ярмарок. За донат професійні фотографи робили світлини відвідувачам на різних локаціях. А діти продавали власноруч виготовлені свічки та мило. Спеціально для цього попередньо для них проводились майстеркласи, після яких вони самостійно виготовляли, прикрашали та пакували продукцію. Усі кошти, виручені від продажу, підуть на потреби армії, а саме на придбання генератора для військових.

Розважали відвідувачів домашні улюбленці: собаки, котики, корови, кінь та цапи. День завершився живим концертом у затишній атмосфері. Всього за період ярмарку фермерам вдалося зібрати понад 5 тис грн. Як зазначають організатори, цьогоріч це остання зустріч в подібному форматі. Однак вже наступного сезону вони обіцяють розвивати ідею ековідпочинку і волонтерства.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський