Вперше за багато десятиліть у костелі на Хмельниччині відкрили двері до підземелля (ФОТО)

Вперше за багато десятиліть у костелі св. Анни у місті Полонне на Шепетівщині відкрили двері до підземелля і підземних ходів, що мають давню і мало досліджену історію.

Події років більшовицько-сталінських репресій важким відбитком залягли у пам’яті тисячі полончан і жителів навколишніх сіл, пише журналістка газети “Новий шлях” Анжеліка Шевченко.

В ті страшні роки підземелля костелу слугувало катівнею, куди із сусіднього будинку нквс на вірну погибель відправляли десятки, сотні вірян-католиків, представників інтелігенції. За брехливими наклепами підлих сусідів і колег, у цих підвалах згинули десятки робітників понінківської паперової фабрики, просто віруючі люди, в яких знаходили молитвослови на польській мові, десятки сільських трударів і ті, хто дозволяв собі хоч словом обмовити сталінських червонозіркових посіпак в кирзових чоботях, десятки тих, хто не міг змиритися із більшовицьким режимом.

 

Вперше двері підземелля під костелом відкрили у 1948 році, там було знайдено і перезахоронено останки 168 людей, які були заживо замуровані і померли страшною мученицькою смертю.

Сьогодні у підземеллі костелу духовенством храмів відкрито і освячено молитовну капличку і підземелля пам’яті, де за віру згинули сотні людей і де досі витає непереможний дух віри і великої любові до життя.