(Українська) Вперше за багато десятиліть у костелі на Хмельниччині відкрили двері до підземелля (ФОТО)

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Вперше за багато десятиліть у костелі св. Анни у місті Полонне на Шепетівщині відкрили двері до підземелля і підземних ходів, що мають давню і мало досліджену історію.

Події років більшовицько-сталінських репресій важким відбитком залягли у пам’яті тисячі полончан і жителів навколишніх сіл, пише журналістка газети “Новий шлях” Анжеліка Шевченко.

В ті страшні роки підземелля костелу слугувало катівнею, куди із сусіднього будинку нквс на вірну погибель відправляли десятки, сотні вірян-католиків, представників інтелігенції. За брехливими наклепами підлих сусідів і колег, у цих підвалах згинули десятки робітників понінківської паперової фабрики, просто віруючі люди, в яких знаходили молитвослови на польській мові, десятки сільських трударів і ті, хто дозволяв собі хоч словом обмовити сталінських червонозіркових посіпак в кирзових чоботях, десятки тих, хто не міг змиритися із більшовицьким режимом.

 

Вперше двері підземелля під костелом відкрили у 1948 році, там було знайдено і перезахоронено останки 168 людей, які були заживо замуровані і померли страшною мученицькою смертю.

Сьогодні у підземеллі костелу духовенством храмів відкрито і освячено молитовну капличку і підземелля пам’яті, де за віру згинули сотні людей і де досі витає непереможний дух віри і великої любові до життя.