(Українська) Костел Святого Войцеха в Гвардійському: барокова велич

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

На Хмельниччині у селі Гвардійське – колишньому Фельштині – розташований храм Святого Войцеха або Провидіння Божого.

Кам’яна будівля з’явилася тут наприкінці XVIII століття та названа на честь празького єпископа, аскета та помічника знедоленим. Костел – у бароковому стилі. Його фасад прикрашений пілястрами та фігурами святих. На початку XX століття католицька парафія тут налічувала понад 8 тисяч вірян. Тому храм вирішили розбудувати.

“Побачити, як виглядав храм до революції можна на світлинах, зроблених на початку XX століття, коли отець Глущинський розбудував його. Також у храмі був духовий оркестр”, – розповідає настоятель храму Святого Войцеха в 1987-1995 роках Віктор Ткач.

 

На початку 30-х років радянська влада храм закрила, а приміщення використовувала то як склад, то як клуб. У часи голодомору тут зберігали неабиякі запаси конфіскованого у людей зерна. Під час німецько-радянської війни костел Святого Войцеха знову відкрили. Німці дозволили молитися тільки у ризниці. Інший простір вони також використовували як зерносховище. Храм діяв до 1950 року. Сюди приїздив священник з Городка відправляти службу, хрестити та вінчати. Згодом будівлю віддали заводу “Маяк” під склад. В одній зі стін вибили великі двері, якими до приміщення заїжджали трактори та вантажівки. Десятиліттями віряни боролися за відновлення костелу.

“Знаю одного парафіянина, який 18 разів був у Москві та в Києві з проханням повернути храм. Пригадую, як 17 серпня 1989 року нас запросили на засідання виконкому Хмельницького району, де ми заявили, що 1 квітня 1990 року ми входимо в наш храм. Так і сталося. тоді була відправлена перша служба божа в цих руїнах”, – згадує настоятель.

Щодня для відновлення храму приходили пів сотні парафіян. Реконструкція тривала 4 роки. Стіни костелу довелося відчищати від багатьох шарів вапна, відновлювати розписи, споруджувати вівтарі, замовляти статуї. У червні 1994 року храм освятили.

У храмі організували музей з експонатами, що розповідають про його історію – з часів побудови і донині. Наприклад, там збережене фото пані Франі з села Райківці, яка після повернення із заслання стала активісткою відродження костелу у Гвардійському. Є там і декілька десятків молитовників і співників, виданих ще до Жовтневого перевороту. Крім того, у музеї можна побачити знахідки, виявлені під час реставрації, зокрема, натільні хрестики та медальйони-іконки, що датуються другою половиною XIX – початком XX століття.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV