(Українська) Пам’ятки Старої Синяви та її околиць

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Стара Синява з’явилася у першій половині XVI століття. Вона розташована за 65 км від Хмельницького на річці Іква.

Ще раніше на цьому місці виникло поселення із назвою Синявка, що походить від слова “синь”. Воно з’явилося до того, як населеним пунктом став володіти поляк Микола Сенявський. Його прізвище – від назви польського містечка Сенява. Зі словом “стара” у назві населеного пункту також пов’язаний історичний парадокс. Краєзнавиця Любов Сердунич розповідає, що внаслідок нападу татар на поселення на території сучасної Старої Синявки, вціліло близько півтора десятка людей, які, тікаючи на північ, знайшли прихисток у місцевості, де нині знаходиться Стара Синява. Поселення поступово розбудували. До 1934 року воно існувало як містечко. Згодом кілька людей все ж повернулось на свою батьківщину. Відповідно ці два населені пункти назвали Старою та Новою Синявою.

У 1959 році Стару Синяву віднесли до категорій “селищ міського типу”. Наразі у містечку мешкає близько 5 тисяч жителів. У 2019 році у середмісті Старої Синяви оновили сквер. Поруч із приміщенням селищної ради – пам’ятник Тарасу Шевченку.

“Дуже пам’ятним було встановлення цього знаку. Це було 1998 року в річницю Пилявецької битви. Тоді в Стару Синяву з’їхалось багато відомих політиків і видатних громадських діячів”, – згадує Любов Сердунич.

 

Одна з небагатьох старовинних споруд Старої Синяви, що збереглася до наших днів – корпус центральної районної лікарні. Будівлю звели ще в XIX столітті за ініціативи княгині Анни Цецілії Радзивілової. Навколо посадили великий парк. Донедавна тут розташовувалося пологове відділення. Поблизу зі Старою Синявою –  село Заставці, відділене від селища лише рікою Іква. Тут можна побачити муровану церкву Різдва Богородиці, збудовану у XIX столітті на місці дерев’яної каплички. Ніні церква – пам’ятка архітектури місцевого значення. Поруч з храмом – джерело, яке існувало тут ще до спорудження церкви. Заставецька криниця біля храму завжди славилася смачною водою.

На північній околиці Старої Синяви – водосховище “Христосово”. Водойму тут не спускали більше 20 років. Її максимальна глибина – понад 4 метри. Водосховище популярне серед любителів риболовлі та купання.

За 8 км від Старої Синяви – село Олексіївка, на околиці якого – курган козацької слави. Саме тут на місці колишнього села Пилявці у 1648 році відбулась славнозвісна Пилявецька битва. Тоді козацька армія на чолі з Богданом Хмельницьким здобула перемогу над військами Речі Посполитої. Курган заввишки 7 метрів насипали в 1990 році. Згодом це місце ушляхетнили та влаштовували тут масштабні святкування річниць Пилявецької битви. Місцеві мешканці розповідають, що тут посадили дерева та поставили хрест, який щороку прикрашають козацькою символікою. Люди переконані, що це історичне місце має сильну енергетику, сюди варто приїжджати, аби відчути неймовірний заряд енергії, приплив думок та емоцій, що допомагає прийняттю важливих рішень. В Олексіївці знаходиться й могила соратника Богдана Хмельницького – уманського полковника Івана Ганжі, а також церква Успіння, збудована наприкінці XIX століття.

Місцевий житель Олександр Миколаєць розповідає, що кожен куточок Старої Синяви вартий уваги. В Нову Синявку їздять покупатися в Південному Бузі, в Лисанівцях можна назбирати білих грибів, а ранньою весною там дуже гарно квітнуть проліски, в Теліжинцях є історичні Вали.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV