(Українська) Храм у Підлісному Мукареві: велична неоготика посеред села

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Щоб побачити цю неоготичну красу, не потрібно їхати до Парижу чи Барселони. Варто лише завітати в храм Святого Йосипа Обручника Пресвятої Діви Марії, розташований в селі Підлісний Мукарів, всього за 13 кілометрів від Дунаївців

Костел збудували у 1782 році за ініціативою місцевого настоятеля Базилія Шаха за кошти простих парафіян. Освятив храм у 1886 році єпископ Любовідський.

Настоятель Валентин Розгон розповідає про особливу конструкцію костелу. Щоб будувати високі стіни, треба було дуже чітко розрахувати навантаження та винести центр ваги за приміщення храму (так звані контрфорси). Схожа конструкція в Соборі Паризької Богоматері.

Після побудови храм закривався двічі. Вперше – у 30-ті роки XX століття. Тоді ж зруйнували дзвіницю. Ця подія вберегла від знищення сам костел. Оскільки більшовики дізналися, що камінь, з якого було збудовано тутешні споруди, не придатний для подальшого використання. З даху скинули й статую Діви Марії. Розлетівшись на уламки, вона пошкодила сходи перед входом у костел.

“У книзі Войцеха Кузьмінського згадуються подробиці тієї історії. Ніхто не хотів ту фігуру демонтувати. Врешті знайшли чоловіка, який на це пішов. Коли статуя впала, від неї відкололась голова. Пізніше того ж вечора, коли чоловік повертався додому, з ним стався нещасний випадок. Він потрапив під трактор з косаркою і теж залишився без голови”, – розповідає настоятель храму.

 

На початку Другої світової війни костел Святого Йосипа знову відкрили німецькі окупанти. Він діяв до 1962 року. Протягом майже трьох десятиліть приміщення використовували як склад і сільський музей. Знову він почав функціонувати лише в 1989 році. Будівлю потинькували. Шифр покрівлі змінили на бляху, розписали інтер’єр, виготовили вівтар, сповідальні та рами хресної ходи, звели плебанію та катехитичний будинок. В оригінальному органі кінця XIX століття замінили міх, труби та повітряну машину. Костел повторно освятили у 1992 році. Оновленням храму займався його настоятель, вже покійний Отець Юзеф Чоп.

Наразі літургія відправляється тільки в неділю, долучаються й мешканці навколишніх сіл.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV.