(Українська) Костел Святої Анни в Новокостянтинові

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У селі Новокостянтинів біля Летичева в східній частині Хмельницької області розташований костел Святої Анни. Культова споруда зведена у XVIII ст. за ініціативи польського дворянського роду Живуських, а освячена століттям пізніше. 

Саме XIX століття для Новокостянтинова стало періодом розквіту. Тоді у цьому містечку мирно уживалися юдеї, православні та римо-католики. Храм збудований на честь матері Діви Марії – Анни.

Хранитель Санктуарію Летичівської Богородиці Адам Пшевускі зазначає, що Свята Анна є покровителькою родинного та сімейного життя. Тому в цій архітектурі багато душевного тепла.

Костел зведений у стилі пізнього бароко. Серед одноманітних сільських одноповерхових будиночків він виглядає розкішним велетнем. Суворість головного фасаду пом’якшують дві бічні симетричні каплиці зі сферичними куполами. Всередині простір оформлений динамічно. Стіни оздоблені колонами та пілястрами.

“Архітектура цього храму особлива. Тут – великий порядок: колони-пілястри, карнизи, арки. Оздоблення – пишне, не з гіпсу чи з пінопласту, а лише кераміка. Її виготовляли на місцевому цегельному заводі спеціально для храму”, – розповідає Адам Пшевускі.

 

З 30-тих років костел закрили. А римо-католики одні з перших стали жертвами репресій радянського режиму. Після Другої світової війни у костелі жили комсомольці, які брали участь у розбудові місцевого колгоспу. Вони суттєво пошкодили храм зсередини.

За словами хранителя Санктуарію, частина комсомольців проживала тут, на хорах, спала на розкладених матрацах. Це був час страшенного вандалізму. Ці люди показали, що в них немає ні культури, ні шани до Бога, ні поваги до краси.

У 80-х роках у костелі виникла пожежа. Ймовірно, це був навмисний підпал.

Після розвалу СРСР ксьондз Станіслав Фюк почав реставрацію Санктуарію Летичівської Богородиці та зробив накриття костелу в Новокостянтинові. Після цього споруда перестала інтенсивно руйнуватися.

У 2013 році волонтери з Польщі розчистили приміщення костелу від непотребу. Однак нині у селі майже не залишилося римо-католиків. Храм стоїть без вікон, але із замком на дверях. Споруда все одно потребує відновлення, оскільки це – пам’ятка архітектури місцевого значення.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV