(Українська) Парк хижаків «Арден»: тварини у природних умовах

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

На території національного природного парку «Подільські Товтри», поблизу селища Сатанів, діє реабілітаційний центр «Парк хижаків «Арден»». На площі 32 га мешкають дикі звірі в умовах з мінімальним втручанням у їхнє життя людей.

Наразі у реабілітаційному центрі 26 ведмедів: бурі та гімалайські. Потрапили вони сюди з різних куточків України, де раніше звірів утримували в неналежних умовах. У кожного клишоногого своя кличка, наприклад, Маша, Міхей, Даша, Ася, Ілля, Микита, Умка та інші. Найстаріший мешканець – Тоша з чорним блискучим хутром.

«На території вони можуть знаходити для себе їжу, у сезон – шукати ягоди, гриби, добувати личинки з-під кори. Так як бурий ведмідь вважається всеїдною твариною, яка може харчуватися як рослинною, так і тваринною їжею. Ну і, звичайно, наші звірівники підгодовують їх м’ясом і рибою», – розповідає екскурсоводка Наталія Стрембіцька.

 

Для ведмедів тут облаштували штучні водойми та поїлки, в які постійно потрапляє чиста вода. Раніше у неволі клишоногим не дозволяли залягати на зимову сплячку, але в реабілітаційному центрі їм це вдається, адже для них тут зробили штучні барлоги.

Відвідувачі мають можливість спостерігати за звірами з оглядового дерев’яного моста-галереї висотою 5 метрів і протяжністю майже кілометр. Нині це – єдина така конструкція в Україні. Тут можна побачити, приміром, як ведмедики бавляться зі своєю мамою чи гризуть моркву, або як хтось з них виліз на дерево та кумедно позує.

В реабілітаційному центрі також живуть лисиці, вовки, благородні олені, європейські сарни і хижі птахи: яструби, орлани, лелеки, дрозди.

«У декого поранене крило, когось збила машина, ще якісь природні нюанси. Також є тварина, яку підстрелили свого часу. Деяких птахів привезли до нас на зимівлю, бо їх не можна було віддати у притулок», – розповідає екскурсоводка.

 

Під час повномасштабного вторгнення в “Арден” прибули ведмеді Голка, Вареник, Микита, Мотря та Ілля з Екопарку Фельдмана, що в Харкові. Також тут проходитиме реабілітацію ведмідь, який отримав контузію під час обстрілу росіян під Лиманом.

Екскурсії тут стартують о 10 год і проводяться щогодини. Останню екскурсію проводять о 16:00.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV