(Українська) Тарнорудський некрополь: історія довжиною у понад 2 століття

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У нічим не примітних хащах на околиці села Тарноруда поблизу Волочиська у Хмельницькому районі ховається цікавий об’єкт. Це – некрополь, де почали ховати ще наприкінці XVIII століття.

Цвинтар, розташований на північній околиці населеного пункту, займає територію понад 4 гектари. Він розділений на уніатську (або православну) і католицьку частини. Всередині цвинтар також поділений на сектори, де ховали людей в залежності від їх заможності при житті. Там і сям – захоронення скриптами (підземними усипальницями). Тут можна побачити декілька десятків варіантів різьби по каменю. Серед мотивів – розп’яття Ісуса, змій-спокусник з яблуком та ін. На могилах –  хрести з різним оздобленням.

“Серед цікавих поховань є тарнорудський пивовар Бачинський, якого поховали у 1805 році. Цікаво, що на карті фон Міга у XVIII столітті відображена тарнорудська пивоварня. Окрім цього є групові поховання. Може бути високий обеліскового типу пам’ятник, де могла бути похована ціла родина. Зазвичай, такі поховання влаштовували від пошестей – наприклад, тифу, коли уся сім’я помирала від тієї ж хвороби, тоді їх ховали разом”, – розповідає краєзнавець Андрій Майхер.

 

Поховані тут і представники середньої шляхти – наприклад, поміщик Івановський, який володів сусіднім селом Соломною.

Також тут є пофарбована фігура одного з апостолів: Йосипа чи Петра. На некрополь фігуру в радянські часи перенесли з місцевого костелу, звідки її скинули.

Є на кладовищі і так зване поховання місцевого Казанови. Насправді ж тут покоїться жінка, яка при житті, вірогідно, зраджувала своєму чоловікові.

На надгробках різноманітна символіка – масонська і не лише.

“Зазвичай орнамент на могилах найчастіше відображав рід діяльності похованих людей. Це міг бути якийсь митець, який перебував у Тарноруді. Село було популярним місцем для письменників. Наприклад, Антоній Мальчевський, засновник української школи в польській літературі, провів дитинство тут, у свого дядька Франциска Ксаверія Мальчевського”, – каже краєзнавець.

 

На уніатській частині збереглися фундаменти двох церков. До слова, Тарноруда – місце подій Української революції. У 1920 році тут відбувся бій Чорних запорожців під керівництвом Петра Дяченка з більшовиками. За словами Андрія Майхера, для запорожців було питанням життя і смерті заволодіти муром, який огороджував у Тарноруді цвинтар. У результаті у відкритому полі вони відгородилися цим муром, який став для них лінією оборони.

Нині Тарнорудський некрополь внесли в реєстр нововиявлених пам’яток. А от на ушляхетнення цієї території в громаді грошей поки не знайшли.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV