(Українська) Храми Чорного Острова

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Храми Чорного Острова неподалік Хмельницького пов’язані з незвичними історіями.

Ще понад три віки тому у містечку жили переважно євреї. Водночас вже тоді тут діяли три християнські церкви. Усі вони були невеличкими та дерев’яними. Тому з часом у місцевих вірян виникла потреба збудувати капітальну споруду. Цегляна Свято-Преображенська церква з’явилася тут лише в другій половині XVIII століття.

Отець Віталій, настоятель Свято-Преображенської церкви, розповідає, що то був греко-католицький храм. Тут були різьблені лавки, великий іконостас, бічні вівтарі, грав орган. Церква за стилем була близька до римо-католицької.

У церкві й досі зберігається відома ікона, на якій Ісус і Діва Марія зображені у вишиванках. У Чорний Острів ікона потрапила ще в середині XVII століття. Тоді ж на ній дивом з’явилися вишеньки, які спочатку не були зображені.

“В ті часи йшла паломницька процесія з Вінничини до Почаєва. В Летичеві до вірян пристала бідна вдова. Вона мала з собою горнятко, у яке дорогою нарвала вишень. Під час ночівлі у храмі жінка поставила цей кухлик з ягодами біля вівтаря. Вранці під час служби священник зауважив ці вишеньки на іконі. У людей був сильний подив, адже зображення дивним чином з’явилося там,” – розповідає настоятель.

 

Поруч з церквою – костел Успіння Пресвятої Богородиці. Він зведений 200 років тому у грецькому стилі за ініціативи родини Пшездецьких. Основа храму – прямокутна. Головний вхід прикрашений колонадою з восьми здвоєних колон. Спочатку будівлю пишно оздобили скульптурами Богородиці, ангелів і святих апостолів  Петра і Павла. Перед костелом розбили парк в англійському стилі.

“Тут знаходяться склепи, в яких похована родини Пшездецьких і Наркевичів. І, власне, тут була похована і Лаура Пшездецька, яку всі знають по скульптурі в Кафедральному соборі святих Апостолів Петра і Павла в Кам’янці-Подільському. Цей надгробок був вивезений з Чорного Острова в 1936 році для музею атеїзму”, – розповідає головний спеціаліст з питань культури Чорноострівської громади Анатолій Бєлєванцев.

 

Після Жовтневого перевороту приміщення костелу використовували як склад, а з приходом радянської влади тут розмістився будинок культури. У 1992 році костел відновили та повернули прихожанам.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV