(Українська) Гідрологічний заказник “Гнилий Ріг”

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

“Гнилий Ріг” — гідрологічний заказник місцевого значення в Україні, об’єкт природно-заповідного фонду Хмельницької області. Розташований у межах Ізяславської міської громади Шепетівського району Хмельницької області, на схід від села Комини.

Заказник був створений 2000 року з метою збереження в природному стані лісового урочища з типовим для північної частини Малого Полісся екотопом, місць оселення рідкісних і червонокнижних видів флори і фауни, а також підтримки гідрологічного балансу регіону. Він є однією з найбільших природно-заповідних територій в Хмельницькій області.

Тут охороняється характерний для Малого Полісся комплекс соснових і вільхово-березових лісів та боліт у долинах р. Гнилий Ріг та її правої притоки. У заказнику зростають типові для вологих лісів види рослин – калган, плаун булавовидний, веснівка дволиста, білоус стиснутий, а також і регіонально рідкісні – осока кульконосна та ситник розчепірений.

Ця територія особливо ціна також і великою кількістю локалітетів червонокнижних представників флори: підсніжника звичайного, цибулі ведмежої та болотних орхідей – пальчатокорінників.

Фауна басейна річки Гнилий Ріг та її берегів відносно різноманітна. Із копитних тут часто зустрічаються лосі звичайні (ЧКУ), кабани, козулі, з інших ссавців – лисиці, зайці-русаки, лісові куниці, білки, кроти, ондатри, які селяться в норах по берегах річки, а також бобри. Найпоширенішими хребетними є птахи (більше 20 видів). Із земноводних зустрічаються жаби трав’яниста та гостроморда (остання з Додатку ІІ Бернської конвенції), гадюка, вуж звичайний та тритон та інші.

Тож даний природний комплекс безумовно є цінним осередком охорони біорізноманіття Малого Полісся та має важливе природоохоронне, наукове, гідрологічне і водорегулююче значення.

За інформацією На­ці­ональ­ного при­род­ного парку «Ма­ле По­ліс­ся»